Határozottan ellenezzük Marius Pașcan nacionalista törvényjavaslatát

Határozottan ellenezzük Marius Pașcan nacionalista törvényjavaslatát

„Határozottan ellenezzük a kommunista rendszer elnyomásra használt eszközeit. A diktatúra büntetőjogi rendszerébe veti vissza Romániát az a törvényjavaslat, amelyet ma megszavazott a szenátus többsége” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A PMP képviselője, Marius Pașcan azt javasolja, 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést szabjanak ki mindenkire, aki a román zászlót meggyalázza, más szöveggel vagy dallal énekli a himnuszt, vagy rosszhiszeműen nyilvánul meg az ország két szimbólumával szemben.

Cseke Attila elmondta: „a javaslat szövege nagyon aggályos, hiszen az abban megfogalmazott általános rendelkezések alapján könnyen lehet bárkiből bűnöst faragni. Ez a közismerten magyarellenes Marius Pașcan magyarellenes törvénykezdeményese, amit a Traian Băsescu által vezetett párt legtöbb képviselője aláírt. Az elmúlt években láthattuk, hogy a magyar szimbólumhasználatért üldözik a magyar közösség vezetőit. Ha ezt a törvényjavaslatot valaki rosszhiszeműen akarja alkalmazni, könnyen megteheti.”

Az RMDSZ-es szenátor emlékeztetett: „a büntetőtörvénykönyv 2009-es módosításának egyik legfontosabb pontja volt, hogy a kommunista rendszerre jellemző, a szimbólumhasználatért kiszabott börtönbüntetést töröltük. A ma vitatott tervezet visszalépés ebben a tekintetben.”

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, csak ezután és az államelnöki kihirdetést követően léphetne érvénybe. Az RMDSZ tovább harcol azért, hogy a parlament a káros javaslatot elutasítsa.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél