Cseke Attila: a családok támogatása, a gyermekvállalás bátorítása Románia legfontosabb célja kell legyen

Cseke Attila: a családok támogatása, a gyermekvállalás bátorítása Románia legfontosabb célja kell legyen

„A NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás Románia két legfontosabb törekvése volt a diktatúrát követő években, és az RMDSZ aktív szerepet vállalt mindkét cél elérésében. Most egy újabb kihívás áll előttünk: a születési ráta drámai csökkenése megköveteli azt, hogy az ország minden intézménye, és minden döntéshozója ezen dolgozzon. Az RMDSZ-nek vannak konkrét megoldásai, támogatta és támogatni fogja a családokat és a gyermekvállalást” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a parlament két házának együttes ülésén, amelyre a Románia Északatlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) való csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából került sor.

A frakcióvezető elmondta: Románia NATO-hoz és az EU-hoz való tartozása gazdasági fejlődést, stabilitást és biztonságot hozott. Cseke Attila szerint ezeket tovább kell építeni azáltal, hogy Románia nem csak légi és tengeri úton csatlakozik a schengeni övezethez, illetve azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) is csatlakozik az ország.

Cseke Attila továbbá elmondta Románia csatlakozása üdvözlendő, a következő kihívás pedig a népességcsökkenés megállítása kell legyen, ezért a családoknak konkrét segítségre van szüksége. „Az RMDSZ bölcsődéket épített akkor, amikor kormányon volt, és ezt az erőfeszítést folytatni kell, hiszen a fiatal családok egyik legnagyobb gondja az, hogy nincsen a meglévő állami bölcsődékben elég hely a kisgyermekeknek. A fiatalokat támogatni kell, segíteni kell nekik a lakhatási kérdésben és mindenben annak érdekében, hogy családot alapítsanak, gyermeket vállaljanak. AZ RMDSZ tett ezért, és továbbra is tenni fog” – nyilatkozta az RMDSZ-es szakpolitikus.

kapcsolódó

Hírlevél