Fejlesztési miniszter: 19 éve először lép hatályba új építkezési szabályozás

Fejlesztési miniszter: 19 éve először lép hatályba új építkezési szabályozás

Az 1997-ben elfogadott bölcsődeépítési jogszabályt frissítette a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium. 2002-ben a lakások építésére vonatkozó rendelkezést módosította a szaktárca, azóta nem volt előrelépés az építkezések szabályozásának területén – mutatott rá Cseke Attila.

A fejlesztési miniszter elmondta: az elavult rendelkezések törlésére azért volt szükség, mert a 24 éve elfogadott szabályozás nem felel meg napjaink valóságának. „Az új szabályozás rövidebb, betartható rendelkezéseket tartalmaz, és tűzbiztos bölcsődék megépítésére kötelez. A minisztérium idén elkezdi az új bölcsődék építését, ezért az ezzel kapcsolatos jogszabály módosítását is fontosnak tartottuk. Így korszerű szabályozás mellett korszerű bölcsődéket építhetünk” – mondta el.

A hatályos, 79 oldalnyi rendelkezésből 51 oldat törölt a módosítás, és lehetővé teszi a bölcsődék létrehozását – minden előírás betartása mellett – az irodaépületekben is, ott, ahol az alkalmazottak és a gyerekek létszáma indokolja. „Az RMDSZ törvénykezési és kormányzati eszközökkel is a fiatal családokat, a gyermekvállalást támogatja. Az új szabályozás révén egyszerűbbé tesszük a fiatal anyák munkaerőpiacra való visszatérését” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A területrendezési, építkezési, szerkezeti és biztonsági előírások mellett az energiahatékonyságot helyezik előtérbe, a hő- és áramellátást megújuló erőforrások használatával kell biztosítani. Az új rendelkezések szerint 5-10 négyzetméter szabadtéri játszóterület jut minden gyermekre, a bölcsődében működtetett orvosi rendelő legalább 16 négyzetméter kell legyen, illetve belterületen legalább 8 köbméternyi levegő kell jusson szobánként minden gyermekre.

Az új rendelkezések a Hivatalos Közlönyben való megjelenésük után lépnek hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél