Ettől a héttől fogadják az igényléseket a bankok a Family Start és Student Invest programoknál

Ettől a héttől fogadják az igényléseket a bankok a Family Start és Student Invest programoknál

November 7-től, hétfőtől lehet benyújtani a hiteligényléseket a CEC bankhoz és a Libra Bankhoz a gyermekvállalást ösztönző Family Start és az egyetemistákat segítő Student Invest programokra. A programba a továbbiakban más bankok is csatlakozni fognak.

„Amikor közel egy évvel ezelőtt megalakult a jelenlegi koalíció, a család és gyereknevelési támogatási rendszer újragondolását is javasoltuk, valamint kezdeményeztük egy új családügyi minisztérium létrehozását. Ez a két program azért indulhat el, mert az RMDSZ belefoglalta a kormányprogramba a családtámogató intézkedéseit, amelyeket a koalíció vállalt és támogatott. Ezzel a két programmal egy újabb lépést tettünk a családtámogató intézkedéseink megvalósításában. A fiataloknak és a családoknak hosszú távú, perspektívát nyújtó megoldásokat kell adnunk, hogy itthon maradjanak, hogy itthon alapítsanak családot” – fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A 18 és 45 év közötti pároknak biztosított kedvezményes hitelből fedezhetők többek között a lakbér fizetése, a lakásvásárlási hitel előlegének kifizetése, a szülés kórházi költségei, a bölcsődei, óvodai, iskolai programok költségei, akár egy 7 személyes családi autó vásárlása vagy a polgári, egyházi házasságkötéssel járó költségek maximum 20 ezer lejig. A Family Startra azok a családok jogosultak, akiknek a havi nettó összjövedelme nem haladja meg a 7.500 lejt, a hitel maximum 75 ezer lejig igényelhető. 2022-ben mintegy 6.300 kedvezményezett részesülhet ebből.

A Student Invest diákhitel az egyetemi tanulmányok költségeihez járul hozzá. A 18 és 31 év közötti fiatalok jogosultak erre, a pénzösszegből többek között finanszírozhatják a lakásbérlést, számítógépet, tankönyveket vásárolhatnak. A hitel maximum 50 ezer lejig igényelhető. 2022-ben mintegy 8.300 kedvezményezett részesülhet ebből.

Mindkét kölcsön esetében a bankok 80 százalékban vállalnak garanciát. A Family Start esetében a kamat 75 százalékát átvállalja az állam, a Student Invest esetében a kamat fizetésének 100 százalékát vállalja át az állam. A törlesztési idő legtöbb 10 év lehet.

Bővebb információkat és a szükséges dokumentumok listáját a programban részt vevő bankoknál lehet igényelni.

kapcsolódó

Hírlevél