Döntött a szenátus: 2026-ban elkezdődhet a fekete-tengeri földgázkitermelés

Döntött a szenátus: 2026-ban elkezdődhet a fekete-tengeri földgázkitermelés

Első házként szavazta meg a szenátus a Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ koalíció által benyújtott új offshore-törvénytervezetet, amely Románia energetikai függetlenségét biztosítaná hosszú távon és a földgázkitermelési beruházásokat ösztönözné. A törvénytervezet megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy nagyobb arányú legyen a fekete-tengeri földgázkitermelés és elindulhasson a nyíltvízi gázlelőhelyeken is a kitermelés.

A mai formában elfogadott jogszabály kulcsfontosságú lépés a jelenlegi gazdasági krízis enyhítésére, hiszen ezáltal felgyorsulnak a földgázkitermelési beruházások, lehetővé válik Románia számára, hogy a kitermelt gáztartalékkal saját szükségletét fedezze, így biztosítani tudja energiafüggetlenségét, ugyanakkor hozzájárulhat a térség energiabiztonságához a gázexport tevékenységének nyomán” – nyilatkozta Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A szenátusban elfogadott törvénytervezet a jelenleg érvényben lévő törvényt javítja, stabilitást és kiszámíthatóságot biztosít a beruházóknak. A jogszabály a kőolajkutatási, -fejlesztési, -hasznosítási tevékenységekre vonatkozó egyedi adózási rendszert módosítja. Ennek értelmében a földgázkitermelés nyomán a jövedelem 60 százaléka az államot, 40 százaléka a befektetőket illeti majd. Az onshore, szárazföldi beruházások is ugyanezeknek a szabályoknak megfelelően működnének.

Antal Lóránt Hargita megyei szenátor, a szenátus Energia, Energetikai Infrastruktúra és Altalajkincsekért felelős Bizottságának elnöke rámutatott: „tegnap délután az energiaügyi és pénzügyi bizottság többórás együttes ülésén vitattuk és szavaztuk meg az offshore törvénytervezetét, amely a nyílt tengeri földgázkitermelés feltételeit, kereteit hivatott szabályozni. A törvény több újítást tartalmaz az eddig érvényben levő törvényhez képest, figyelemben tartva a mindenkori állam érdekeit és figyelembe véve azt, hogy a jövő generációk biztonsága érdekében kiemelten fontos az ország altalajkincseit értékesíteni. 80 és 100 milliárd köbméterre becsült földgáztartalék van a Fekete-tengerben, ezen törvény megszavazásával megnyitottuk az utat a kitermelés fele, ami azt jelenti, hogy az első molekula gáz 2026-ban kerülhet a felszínre.”

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél