Cseke Attila: ne rendeljék a helyi közösségek vezetését politikai érdekek alá!

Cseke Attila: ne rendeljék a helyi közösségek vezetését politikai érdekek alá!

Politikai érdekeknek rendeli alá a helyi közigazgatást, és alkotmányossági kételyeket vet fel az a sürgősségi kormányrendelet-tervezet, amelyet a koalíció készített elő, és amely a választások összevonását is szabályozná – hívta fel a figyelmet Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Mint ismeretes, az önkormányzati választásokat június 9-én az európai parlamenti választásokkal együtt szerveznék. Az átmeneti időszakban, június 9-től őszig, amíg a régi választott polgármesterek, megyei tanácselnökök, megyei és helyi tanácsosok mandátuma tart, a kormány tervezett intézkedése értelmében az önkormányzati vezetők szabadon iratkozhatnak át egyik pártból a másikba, és folytathatnák mandátumukat ősztől egy másik párt színeiben, amennyiben a választások során új mandátumot nyertek.

Azzal a jogszabálytervezettel, amelyet a belügyminisztérium bocsátott közvitára, a kormánykoalíció veszélyezteti a közigazgatás, a helyi közszolgáltatás kiszámíthatóságát és hitelességét, mondta el az RMDSZ-es szenátor. A koalíció tervezett intézkedése továbbá politikai érdekeket helyez előtérbe, alkotmányosság szempontjából kételyes, és átírja a helyi közigazgatás működési játékszabályait mandátum közben. „A helyi közigazgatás hitelessége, a közszolgáltatások előreláthatósága fontos az állampolgárok számára, nem a politikai érdek” – nyilatkozta a közigazgatási szakpolitikus, volt közigazgatási és fejlesztési miniszter.

A sürgősségi kormányrendelet-tervezet politikai érdekeket szolgál, nem a helyi közösségeket! Az RMDSZ nem támogatja ezt a tervezetet, és a parlamentben ellene szavazunk. Ha valaki más pártba akar átiratkozni, annak be kell azt jelentenie a választások előtt, így tisztességes a választópolgárral szemben, és vállalnia kell, hogy májustól októberig lemond a polgármesteri tisztségről” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.

kapcsolódó

Hírlevél