Cseke Attila: egységes bérezésre van szükség a közigazgatásban, nem támogatjuk a kivételezéseket

Cseke Attila: egységes bérezésre van szükség a közigazgatásban, nem támogatjuk a kivételezéseket

„Káros, és egyenlőtlenségeket okoz a kormány intézkedése, amely a közalkalmazottak bérezését egy miniszterre, egy intézményvezetőre bízza. Szükség van egy új, egységes bértörvényre” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője egy sürgősségi kormányrendelet szenátusi vitáján. 


A parlament felsőháza egy sürgősségi kormányrendelet jóváhagyásáról tárgyalt ma, amely a szállításügyi miniszert hatalmazza fel arra, hogy egyénileg rendelkezzen a minisztérium alkalmazottainak bérezéséről, megkerülve a közalkalmazottak fizetését szabályozó egységes bértörvény rendelkezéseit. 


Mint ismeretes, a kormány korábban egy ehhez hasonló intézkedéssel a pénzügyminiszternek adott hasonló, kivételes hatáskört. Az RMDSZ akkor is kritikákat fogalmazott meg az aggályos rendelkezésekkel kapcsolatban. Cseke Attila rámutatott: további egyenlőtlenségeket okoz a rendszerben, ha egy miniszter rendelkezhet a minisztériumi alkalmazottak fizetéséről, más miniszterek, más intézményvezetők viszont nem. A sürgősségi kormányrendelet ismét olyan helyzetet teremthetne, mondta el az RMDSZ-es szenátor, mint amely a jelenleg hatályos egységes bértörvény szükségességét adta, hogy két, hasonló munkát végző közalkalmazott különböző bérezésben részesült. A sürgősségi kormányrendelet ellentmond a közalkalmazottak fizetését szabályozó egységes bértörvény előírásainak. Ebből is látszik, hogy szükség van egy új, egységes bértörvényre, amely a rendszer gondjait egységesen kezeli, nem pontszerűen ad egyik vagy másik miniszternek kivételes hatásköröket. 


A sürgősségi kormányrendelet indoklása szerint, amennyiben egy közalkalmazott perel a bére kapcsán, és a bíróság kedvezően dönt, a bírósági döntés más közalkalmazottak fizetésének újraszámolását is eredményezheti. „A bírósági döntés csak arra az esetre vonatkozhat, amelyről a bíró döntött, a sürgősségi kormányrendelet így jogilag aggályos. Az elmúlt egy évben a kormány másodjára hoz olyan döntést, amely szerint a közalkalmazottak bérezeséről nem a törvény rendelkezik, hanem egy egyszerű miniszteri rendelet, amely a törvénynél jóval alacsonyabb szintű jogszabály” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila. 


AZ RMDSZ nem támogatta a szenátus plénumában a sürgősségi kormányrendelet elfogadását, amelynek jóváhagyásáról végső döntést a képviselőház fog hozni.

kapcsolódó

Hírlevél