Cseke Attila: döntött a fejlesztési minisztérium a gázhálózati beruházásokat illetően is

Cseke Attila: döntött a fejlesztési minisztérium a gázhálózati beruházásokat illetően is

A fejlesztési minisztérium közzétette az Anghel Saligny közművesítési programon keresztül finanszírozott gázhálózatok megépítésére és bővítésére szánt összegek megyei leosztását, amelyre 7,5 milliárd lejt biztosít a szaktárca – hívta fel a figyelmet Cseke Attila fejlesztési miniszter.

„A romániai települések 70%-ban nincs gázhálózat, ezért volt szükség az RMDSZ által javasolt közművesítési programra, amely segítségével 21. századi életkörülményeket biztosíthatunk településeinken, és olyan családokat, településeket csatlakoztatunk a gázhálózatra, ahol most nincs biztosítva ez a szolgáltatás” – nyilatkozta Cseke Attila.

A szaktárcavezető rámutatott: a méltányosság érdekében az önkormányzatok számát, a megye lakosságát, a befizetett adót vették figyelembe az összegek elosztásakor, és nem utolsó sorban azoknak a településeknek, önkormányzatoknak a számát, ahol jelenleg nincs gázhálózat.

Cseke Attila emlékeztetett, ezen kívül a fejlesztési minisztérium az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumától is átvett, és finanszírozni fog olyan pályázatokat, amelyekre az önkormányzatok nem kaptak támogatást. 165 közigazgatási egységben építik ki és korszerűsítik a gázhálózatot ezáltal – összegezte az RMDSZ-es miniszter, közöttük Arad megyében Nagyzerind, Bihar megyében Élesd, Váradszentmárton, Illye, és Alsókocsoba, Kolozs megyében Magyarszovát, Kalotaszentkirály és Mikeháza, Kovászna megyében Kézdivásárhely, Hargita megyében Gyergyóújfalu és Salamás, Szatmár megyében Szatmárhegy és Kismajtény, Szilágy megyében pedig Haraklány is finanszírozást kap.

A beruházások listája, illetve az elbírálási kritériumok megtekinthetőek a szaktárca honlapján.
 

kapcsolódó

Hírlevél