Cseke Attila: a helyreállítási alapból származó pénz 100 százalékát a helyi közösségeket gyarapító beruházásokra költöttük

Cseke Attila: a helyreállítási alapból származó pénz 100 százalékát a helyi közösségeket gyarapító beruházásokra költöttük

A helyreállítási alap épület-felújításra és a települések fejlődésére szánt részét 100%-ban olyan beruházásokra fordította a fejlesztési minisztérium, amelyek energia hatékony lakásokat, környezetkímélő tömegközlekedést eredményeznek – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter azt követően, hogy 531 újabb finanszírozási szerződést írt alá, leszerződve ezzel a rendelkezésre álló összeg 100%-át. A minisztérium további beruházásokat fog támogatni, nem állnak meg itt, hiszen, amint rámutatott, többletfinanszírozást harcoltak ki ezekre a beruházásokra, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló uniós finanszírozást meghaladva, az összeg 130%-ra köthetnek finanszírozási szerződéseket. 
„Erre azért volt szükség, mert így elkerüljük annak a veszélyét, hogy el nem költött uniós támogatást küldjünk vissza Brüsszelnek” – nyilatkozta az RMDSZ-es miniszter. A minisztérium most 531 újabb finanszírozási szerződést írt alá több mint 1 milliárd lej értékben, eddig összesen 5.900 beruházást támogatnak, 28,7 milliárd lejjel. „Ebből az összegből 5.225 fiatal családnak építünk energiatakarékos és környezetkímélő új otthont, 4.333 épületet teszünk földrengésbiztossá, tűzbiztossá és energiatakarékossá, közöttük 1.733 tömbházlakást és 2.600 korházat, iskolát, középületet. Azért pedig, hogy a tömegközlekedést korszerűbbé és zöldebbé tegyük, vásárolunk 1.135 elektromos tömegközlekedési járművet, 13.200 elektromos töltőállomást, és 1.091 kilométer bicikliutat építünk Erdély, Románia településein. Ezen felül, már korábban leszerződte a minisztérium a korszerű és környezetbarát új bölcsődék megépítését, illetve a gátakon, töltéseken épülő kerékpárutat” – nyilatkozta Cseke Attila.

A szaktárcavezető említette: az önkormányzatok egyszerűen, átláthatóan, digitálisan pályázhattak erre a támogatásra. Ez, és nagyon sok munka tette lehetővé a sok ezer szerződés aláírását rövid idő alatt. Az aláírt új, 531 finanszírozási szerződés megtekinthető a fejlesztési minisztérium honlapján.

kapcsolódó

Hírlevél