Cseke Attila: a fejlettségi szintkülönbségek csökkentése volt 2021-ben a minisztérium legfontosabb feladata

Cseke Attila: a fejlettségi szintkülönbségek csökkentése volt 2021-ben a minisztérium legfontosabb feladata

Négy új finanszírozási lehetőséget teremtett a fejlesztési minisztérium 2021-ben, 432 új nagyberuházást indított el, 538, fiataloknak szánt új lakást adott át, és elindította a bölcsődeépítést – összegezte a szaktárca éves tevékenységét Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A bukaresti sajtótájékoztató keretén belül tartott évértékelőn a szaktárcavezető elmondta: négy új finanszírozási lehetőséget teremtett 2021-ben a minisztérium. Köztük az Anghel Saligny közművesítési program 50 milliárd lejes finanszírozással indult el, az önkormányzatok alárendeltségében működő színházak, bábszínházak és filharmóniák állami finanszírozásban is részesülhetnek, megteremtette a szaktárca a kisebb repterek állami finanszírozásának lehetőségét, és nem utolsósorban kidolgozta a helyreállítási alapból rendelkezésre álló (PNRR) 4,55 milliárd euró befektetésének tervét. „A legfontosabb szempont a kis települések fejlesztése és a kevésbé fejlett régiók felzárkóztatása volt. Azért hoztuk létre az új finanszírozási lehetőségeket, hogy a fejlettségi szintkülönbségeket csökkentsük” – nyilatkozta Cseke Attila.

Cseke Attila rámutatott: az uniós finanszírozás befektetése volt a legfontosabb kihívás az elmúlt egy évben, több mint 1 milliárd euró finanszírozást nyújtott uniós alapból a fejlesztési minisztérium erdélyi oktatási, egészségügyi és kulturális intézmények felújítására, templomok restaurálására, kisvállalkozások támogatására.

A fejlesztési minisztérium továbbá az első 53 bölcsőde felépítésére közbeszerzési folyamatot indított el, az Országos Beruházási Vállalaton keresztül 432 új beruházást indított, további 975 befektetésre írt alá kivitelezési szerződést, és 849 közbeszerzési folyamatot indított olyan nagyberuházásokra, amelyek a települések fejlődését és a helyi közösségek jólétét szolgálják. „Kézdivásárhelyen felépítjük a régóta elkezdett uszodát, Nagyváradon épül az új sportcsarnok, Marosvásárhelyen a jégpályát fejeztük be és átadtuk az új olimpiai uszodát” – hangsúlyozta Cseke Attila.

Csíkszeredában felújítjuk a megyei kórházat, Sepsiszentgyörgyön új épületbe költözhet a tüdőgyógyászat, Nagyváradon pedig szervezettebbé és költséghatékonyabbá tettük a betegellátást.  Kolozsváron a fejlesztési minisztérium finanszírozásával restaurálják a főtéri Szent Mihály-templomot, és átadtuk a megújult lutheránus templomot is. 36 erdélyi település szimbólumát hivatalosítottuk” – sorolta a szaktárcavezető a minisztérium által finanszírozott erdélyi beruházásokat, a magyar közösség számára fontos eredményeket.

A szaktárcavezető emlékeztetett: 2021-ben a minisztérium fontos közigazgatási reformokat is elindított, mint például az Országos Építkezési Felügyelőség újraszervezése, csökkentette a fiataloknak szánt lakások bérleti díját és vételárát, módosította az elavult építkezési szabályozást, rendezte a megemelkedett építkezési alapanyagárak problémáját, és a biztonságos építkezést szavatolta új építkezési szaktanácsadók és tervezési ellenőrök engedélyeztetésével.

Az idei év terveiről is beszámolt a szaktárcavezető, aki elmondta: a minisztériumok decentralizációja prioritás marad, és kiemelten kezeli továbbra is az uniós alapok lehívását, illetve a helyreállítási alapba foglalt vállalások teljesítését. 2022-ben indulnak az új közművesítési beruházások, épületeket tesznek földrengésbiztossá és energiatakarékossá, továbbá egy zöldebb, környezetbarát közlekedési infrastruktúrát hoznak létre a településeken.

kapcsolódó

Hírlevél