Cseke Attila: 2023-ban új, a fokozottan földrengésveszélyes épületek felújítását szolgáló finanszírozási programot indítunk

Cseke Attila: 2023-ban új, a fokozottan földrengésveszélyes épületek felújítását szolgáló finanszírozási programot indítunk

Új épületfelújítási programot jelentett be a fejlesztési minisztérium, január 3-án, reggel 10 órától pályázhatnak a helyi önkormányzatok és a központi hatóságok.

A minisztérium 60 napig fogadja online a pályázatokat a már ismert felületen, és a pályázatok érkezési sorrendje fontos – mutatott rá Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési szaktárcavezető.

A pályázók a finanszírozási kérés mellett az épület földrengés-veszélyességét bizonyító felmérést kell feltöltsék, illetve az épület energetikai felmérését, amennyiben energiahatékonyságot növelő felújításra is kérnek finanszírozást.

A fejlesztési minisztérium 2023-ban 500 millió lejre írhat alá finanszírozási szerződést, 200 millió lejt már elkülönítettek a beruházások fedezésére, a szaktárca minden költséget kifizet, sem a lakóktól, sem az önkormányzatoktól nem kér társfinanszírozást.

A szaktárca földrengésbiztonsági finanszírozási programja több éves, és a tömbházlakásokon kívül a középületekre is kiterjed. „A célunk az, hogy az emberek életét, épségét megvédjük földrengés esetén, akár otthonukban, akár egy közintézményben, kórházban, iskolában tartózkodnak” – nyilatkozta Cseke Attila.

Részletek a fejlesztési minisztérium honlapján.
 

kapcsolódó

Hírlevél