Biró Rozália: támogatjuk a moldovai parlament Női Képviselők Platformjának elindítását

Biró Rozália: támogatjuk a moldovai parlament Női Képviselők Platformjának elindítását

Az RMDSZ támogatja Moldova csatlakozását az Európai Unióhoz. Moldova helye az Európai Unióban van – hangzott el a moldovai és a romániai parlament közös ülésén Chișinăuban, amelyen a Szövetség képviseletében Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet elnöke is részt vett. Az ülésen Biró Rozália elmondta, a Nőszervezet támogatja a Női Képviselők Platformjának megalakulását, amely lehetővé teszi, hogy a női parlamenti képviselők intézményes keretek között dolgozhassanak olyan megoldások érdekében, amelyek nagyobb védelmet és több lehetőséget kínálnak az érdekérvényesítésre.

Kiemelt jelentősége van annak, amit Moldova tett a nők és férfiak közötti egyenlőség terén, hiszen nő az államelnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter is, illetve 40%-os a nők képviseleti aránya a parlamentben. Ez azonban egy folyamat része, semmiképp nem a végállomás. Most a parlamentben lévő politikai alakulatok női képviselői, a kormányon lévők és az ellenzék is egyaránt összefognak azért, hogy a nők elleni erőszakot, a családon belüli erőszakot visszaszorítsák. Példaértékűnek tartjuk összefogásukat” – hangsúlyozta Biró Rozália.

Az RMDSZ Nőszervezet Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalmáról elmondta: Moldovában is hasonló fellépésre van szükség, hogy az erőszakos esetek számát visszaszoríthassák, hiszen – akárcsak Romániába – ott is aktuális probléma a nők, gyerekek, illetve a családon belüli erőszak. Az RMDSZ Nőszervezetének elnöke arról a tapasztalatról is beszélt, amelyet több mint 9 éves tevékenysége során szerzett az RMDSZ Nőszervezet, ismertette a közösségépítő tevékenységeket is, amelyeknek részben tulajdonítható az, hogy az Európai Néppárt Nőszervezetének elnökévé választották. „Gratulálok Maia Sandu államelnöknek a következetes, bátor, méltóságteljes állásponthoz, amelyet Európa politikai színterén felmutat, és Doina Ghermannak, aki az Európai Néppárt Nőszervezetének dublini kongresszusán alelnöki pozíciót szerzett” – zárta Biró Rozália.

 

kapcsolódó

Hírlevél