Az önkormányzatok fejlesztését segíti az RMDSZ javaslatára elfogadott mai kormánydöntés

Az önkormányzatok fejlesztését segíti az RMDSZ javaslatára elfogadott mai kormánydöntés

A fejlesztési minisztérium javaslatára döntött mai ülésén a kormány: feloldódik a települések főépítész-hiánya. Az építkezések engedélyeztetése a települések általános fejlesztési tervétől függ, amelynek betartását a főépítész felügyeli. Az önkormányzatok 94%-ban azonban nincs főépítész – hívta fel a figyelmet Cseke Attila fejlesztési miniszter, aki hozzátette: a ma elfogadott kormányrendelet ezt a gondot orvosolja.

Romániában 3.228 önkormányzat létezik összesen, ezek közül csak 185-ben dolgozik főépítész. A főépítészek alkalmazását a túlzottan merev feltételek gátolják – mutatott rá a szaktárcavezető. A statisztikák szerint, az elmúlt 16 évben, 1.617 építész, 322 településrendezési szakértő, és 78 építész technikus, kapott aláírási kompetenciát településrendezés és urbanisztika területén, mégis csak 185 önkormányzatnak van ma főépítésze.

„Az ország 12 megyéjének nincs megyei főépítésze, két megyében, Gorj és Buzăuban egyetlen településen sincs főépítész. A nagyvárosok felében nem foglalta el senki  a település fejlesztése szempontjából fontos tisztséget, de a főváros egyik kerülete is ebben a helyzetben van. A legsúlyosabb mégis vidéken a helyzet, ahol 2.843 községben nem végzi el senki a főépítész munkáját. Egyértelműen túl szigorúak a feltételek. A versenyvizsga célja nem a főépítészi munka ellehetetlenítése kell legyen, hanem a települések legjobb fejlődését kell szolgálja” – mondta el Cseke Attila fejlesztési miniszter.

A ma elfogadott új rendelkezések értelmében, a főváros és a megyeszékhelyek kivételével, az építészek mellett mérnökök is jelentkezhetnek a főépítészeti vizsgára,  azzal a feltétellel, hogy a kinevezést követő évben településrendezési tanulmányokat folytatnak. A kormányrendelet értelmében továbbá 2 vagy 4 évvel kevesebb szakmai tapasztalat is elégséges, amennyiben nem jelentkezik 7 év munkarégiséggel bíró építész a versenyvizsgára. 

Az új jogszabály megteremti a lehetőséget arra, hogy több község és város társuljon a főépítészi hatáskör ellátása érdekében, illetve  függetleníti a főépítészi tisztséget az eddig kötelező RUR (Registrul Urbaniștilor din România) engedélytől.

kapcsolódó

Hírlevél