Az RMDSZ javaslatára oldja meg a kormány az építkezési alapanyagok áremelkedése által okozott gondot

Az RMDSZ javaslatára oldja meg a kormány az építkezési alapanyagok áremelkedése által okozott gondot

A fejlesztési minisztérium javaslatára döntött mai ülésén a kormány arról a jogszabály-tervezetről, amely az építkezési alapanyagok áremelkedését hivatott hosszútávon kezelni – jelentette be Cseke Attila. A szaktárcavezető elmondta: az alapanyag-áremelkedés a közpénzből finanszírozott beruházásokat veszélyezteti, hiszen az előzetesen jóváhagyott összeg nem fedi a megemelkedett alapanyagok és bérek árát.

A ma elfogadott döntéssel Románia az elsők között talál megoldást egy olyan gondra, amellyel az uniós tagállamok közül valamennyi küszködik” – hangsúlyozta.

Mint ismeretes, az elmúlt években növekedtek az építkezési iparra érvényes bérezések, a világjárvány ideje alatt pedig az iparág felhasználta a rendelkezésre álló alapanyagokat, az új alapanyagok ára rohamosan drágult, ezért sok, közpénzből finanszírozott, közösségi beruházás leállhat. „A cél az, hogy ne kerüljön veszélybe egyetlen közberuházás sem, hiszen ezek egyrészt fontosak a helyi közösség jóléte szempontjából, másrészt közpénzt fektettünk a megépítésükbe. Mindent meg kell tenni azért, hogy ezek a beruházások felépüljenek és a közösség javát szolgálják” - hangsúlyozta Cseke Attila.

A miniszter rámutatott: az új jogszabály nem csak a pillanatnyi helyzetre ad megoldást, hanem hosszú távú, egyszerűen és minden esetben alkalmazható módszertant ajánl. A jogszabály értelmében a Statisztikai Hivatal által megállapított hivatalos ármódosulást veszik figyelembe, így emelkedhet, vagy adott esetben csökkenhet a közberuházásokra odaítélt finanszírozás, amennyiben az építkezés ideje alatt változnak az alapanyagárak a szerződés aláírásának pillanatához képest.

Hatálybalépése után, a jogszabály értelmében a kivitelezőknek szerződés-kiegészítést kell kérniük a folyamatban lévő finanszírozási szerződésekre az önkormányzatoktól, egy helyi közberuházás esetén például, mondta el a szaktárcavezető. Ennek alapján a továbbiakban benyújtott számlákat kiigazíthatják, az önkormányzat pedig többletfinanszírozást kérhet a támogatást biztosító minisztériumtól.

A jogszabály hatálybalépése után kötött szerződések esetében a módszertan alkalmazása kötelező minden beruházás esetén, kivéve azokat, ahol a hatályos törvénykezés alapján is lehetőség volt kiigazításra. Az állami költségvetés kiegészítésekor a kormány elkülöníti a többletfinanszírozáshoz szükséges keretet.

kapcsolódó

Hírlevél