250 ezer lej Hargita megyében ifjúsági szervezetek számára

250 ezer lej Hargita megyében ifjúsági szervezetek számára

Hargita Megye Tanácsa elfogadta az éves költségvetését, 250 ezer lejt különítve el ifjúsági szervezetek számára. Erről tartott sajtótájékoztatót Oltean Csongor és Bíró Barna Botond szerdán, Udvarhelyszéken.

Oltean Csongor, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje elmondta, reményei szerint még idén elfogadja a képviselőház az ifjúsági alappal kapcsolatos törvénymódosításokat. Ez az alap azért fontos, mert kifejezetten az ifjúsági szervezeteket célozza meg: „Az elmúlt időszakban a Magyar Ifjúsági Értekezlettel azon dolgoztunk, hogy ez az alap megmaradjon, és minél több megyében működőképes legyen. Ennek apropóján törvénymódosítási javaslatokat is fogalmaztunk meg, hogy ne csak a megyei tanácsok és a megyei székhelyek tudják ezt az alapot létrehozni, hanem bármely más önkormányzat. Jelenleg ez a törvénymódosító javaslatunk a képviselőház napirendjén van.” – fogalmazott az RMDSZ-es EP-képviselőjelölt.

Kiemelte: egyre több RMDSZ-es vezetésű megyei önkormányzat veszi komolyan  az ifjúságnak szóló lehetőségeket, és különít el erre szánt alapot. „Az ifjúsági alapoknak célja van: egyrészt olyan programok támogatása, amelyek a helyi közösséget szolgálják, másrészt a fiatalok megtanítása pályázatok írására, ezzel közelebb kerülve az EU-s források lehívásához” – tette hozzá a képviselőjelölt.

Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának alelnöke kiemelte: „minden pályázati kiírás esetében az érdekelt szervezetekkel előzetesen egyeztetünk azért, hogy a leghatékonyabban segítsük a pályázati kiírások kedvezményezettjeit, legyen szó bármilyen jellegű szervezetről. A Magyar Ifjúsági Értekezlet mindig partner volt ebben, velük közösen azt az elvet képviseljük, hogy a jövő nemzedék és a felnövő generáció életét könnyítjük itthon. Ezért is fontos az, hogy Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke a fiatalok hangját el tudja juttatni Brüsszelbe.”

Javaslat a román kormánynak

A homoródalmási útszakasz aszfaltozása kapcsán, amelyet a román kormány és a megyei önkormányzat támogatott Oltean Csongor elmondta: „arra kérjük a kormányt, hogy azokat az EU-s forrásokat, amelyeket nem tud elkölteni, különítse el a megyei és helyi önkormányzatok számára. Ha ez megtörténne, láthatóan több megyei utat lehetne leaszfaltozni, ennek kivitelezése hatalmas segítséget nyújtana a helyi, illetve vidéki emberek számára.”

Délután az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanácsban tevékenykedő és más helyi fiatalokkal találkoztak és beszélgettek az idei parlamenti választásokról.

kapcsolódó

Hírlevél