Winkler Gyula: több uniós pénzt kell juttatni vidékfejlesztésre

Winkler Gyula: több uniós pénzt kell juttatni vidékfejlesztésre

A vidék felzárkóztatásában fontos szerepe van az uniós támogatásoknak, a székelyföldi gazdák érdeke, hogy a Közös Agrárpolitika megfelelő finanszírozást kapjon, éppen ezért erős Kárpát-medencei magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben, hogy érvényesíteni tudjuk közösségünk érdekeit – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő péntek este Szentábrahámban, ahol gazdafórumon vett részt. 

Hétezer módosító indítványt nyújtottak be a Közös Agrárpolitika vitájához az Európai Parlamentben, ez világossá teszi, hogy a különböző tagállamok érdekei mennyire élesen egymásnak feszülnek akkor, amikor az európai agrárpolitika jövőjéről van szó. Az EU következő költségvetésének véglegesítéséről azok fognak szavazni, akiket május 26-án megválasztunk, éppen ezért erős Kárpát-medencei magyar képviseletre van szükség, hogy érvényesíteni tudjuk közösségünk érdekeit. A székelyföldi gazdák érdeke, hogy a területalapú támogatások növekedjenek, ez mellett pedig az EU segítse a kis- és közepes, illetve családi gazdaságok fejlődését, de a fiatal gazdáknak is biztosítson támogatást. A székelyföldi önkormányzatok érdeke pedig az, hogy az uniós vidékfejlesztési politika megfelelő finanszírozást kapjon, amelynek segítségével folytatni tudják az infrastruktúrafejlesztést, biztosítva ezáltal a turizmus fejlődésének lehetőségét” – részletezte az RMDSZ EP-képviselője.   

Az új Közös Agrárpolitika meg kell hogy erősítse a vidéki modernizáció lehetőségeit, többek között azokat a programokat, amelyek az ipari és szolgáltatói (nem mezőgazdasági jellegű tevékenységek) vállalkozásokat támogatják vidéki környezetben, tette hozzá. 

A gazdafórum házigazdája Simó-Dezső Szabolcs polgármester volt, aki a helyi közösség gondjait vázolta, kitérve a nagyvadak problémájára, a kártérítés elmaradására, amely sok bosszúságot okoz a szentábrahámi gazdáknak.

Bíró Barna Botond, az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnöke és Antal Lóránt szenátor a közösség önszerveződésének fontosságáról és az összefogás jelentőségéről beszélt, hangsúlyozva, hogy a tájékoztatás akkor működik hatékonyan, ha a fogadó oldal is nyitott és érdeklődő, ugyanakkor a közösségi szintű érdekegyeztetés elengedhetetlen, hogy a fejlesztés esélyeit a település valóban ki tudja használni. Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke tájékoztatta a jelenlevőket a támogatási rendszerekről, rávilágítva, hogy a 2014-2020-as tervezési időszak végéhez közeledünk, így a vidékfejlesztési programok nagy részében már nem várhatóak új kiírások, ezért is fontos hogyan alakul a 2021 utáni uniós agrárpolitika.

kapcsolódó

Hírlevél