Winkler Gyula: Székelyföld és Erdély fellendítését szolgálja az Erdély 2020 fejlesztési terv Fotó: Fotó: Bethlendi Tamás

Winkler Gyula: Székelyföld és Erdély fellendítését szolgálja az Erdély 2020 fejlesztési terv

A szülőföldön való gyarapodás feltétele az erős helyi gazdaság – hívta fel a figyelmet hétfőn Winkler Gyula Gyergyócsomafalván, ahol a térség vállalkozóival találkozott. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője az Erdély 2020 – a szülőföld fejlesztési terve aktualizált változatát ajánlotta a gyergyószéki vállalkozók figyelmébe, kiemelve, hogy a helyi gazdaság megerősítésében az uniós források kiemelt szerepet kapnak.

"Az Erdély 2020 fejlesztési terv aktualizált változatát május 16-án fogadtuk el a Gazdasági Tanácsban. A dokumentum azokat a fejlesztési prioritásokat azonosítja be, amelyek Erdély és Székelyföld modernizálását szolgálják, és amelyekhez uniós alapok rendelhetőek a most kezdődő hétéves költségvetési tervezési időszakban. Sikerült elérnünk az Európai Parlamentben, hogy a számunkra fontos területek finanszírozására több pénzt fordítson az EU, gondoljunk csak a területalapú kifizetésekre, amelyeknek költségvetési kerete 5,7 milliárd euróról 10,4 milliárd euróra növekedik, valamint közel duplázódik a LEADER programra szánt büdzsé is. De számos egyéb területen is lesz új pályázati lehetőség, amelyet vállalkozóinknak kell kihasználni, vidéken például nemcsak a gazdákat támogatja az Európai Unió, hanem épphogy a nem agrárjellegű vállalkozások elindítását is finanszírozza a felzárkóztatás jegyében, hogy községeinkben is minőségi szolgáltatások legyenek, a skála ezen a területen széles, a bútorgyártástól az autójavító műhelyig számos kisvállalkozás igényelhet európai támogatást” – tájékoztatta Winkler Gyula a jelenlevőket.

 

"Önök nagyon jól tudják, ezek a támogatások nem alanyi jogon járnak, hanem naprakész tudással, sok munkával kell megszerezni, ugyanakkor az is egyértelmű, ha nem a mi vállalkozóink, önkormányzataink, gazdáink viszik el a pénzt, akkor azt jelenti, valaki más kapta meg a támogatást, más volt a felkészültebb. Erre kell nagyon odafigyelnünk a következő időszakban, tájékozott közösség erős helyi gazdaságot tud kialakítani. Mi, EP-képviselők ebben a felkészülésben, a legfrissebb információk hazahozásában tudunk segíteni”– fogalmazott. 

 

A gyergyócsomafalvi vállalkozói fórumon jelen volt Márton László Szilárd, a község polgármestere, Moldován József parlamenti képviselő, Haschi András, a Hargita megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója, valamint Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere.

 

A lakossági fórumot megelőzően Winkler Gyula a gyergyószentmiklósi Industry Transylvan és a P&P Steel Industry Corp gyárakat látogatta meg, ahol a vállalatok tulajdonosaival az európai újraiparosítási tendenciákról, valamint az uniós támogatások konkrét felhasználásáról beszélgetett.

 

Winkler Gyula erdélyi körútjának képes beszámolóját a http://winklerkampanyban.tumblr.com/oldalon találják.

kapcsolódó

Hírlevél