Újra a humor fővárosává válik Kolozsvár – jön a 14. Erdélyi Humorfesztivál áprilisban

Újra a humor fővárosává válik Kolozsvár – jön a 14. Erdélyi Humorfesztivál áprilisban

Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége 14. alkalommal szervezi meg az Erdélyi Humorfesztivált György Botond és Kun Zsolt humoristákkal közösen Kolozsváron április 3–9. között. A szerdán, február 15-én tartott sajtótájékoztatón a szervezők elmondták: még inkább megerősítenék az esemény fesztiváljellegét, marad a tavaly indított egyhetes időtartam, visszatér a stand-up comedy tehetségkutató, de egy teljesen új, igazi erdélyi színházi produkciót is bemutatnak, így a programok újra az érdeklődők széles skáláját fogják megmozgatni.

„Egy évvel ezelőtt azt tűztük ki célul, hogy egy héten át Kolozsvár lesz az erdélyi humor fővárosa. Az esemény alatt megpróbáltunk a lehető legtöbb, a humor különböző műfajait átölelő produkciót felmutatni, és ezt a koncepciót szeretnénk idén is folytatni” – jelentette ki Jakab Adorján főszervező. Rámutatott: „a Szövetség – az elmúlt évtizedek hagyományait folytatva – továbbra is támogatja azokat a társadalmi eseményeket, összejöveteleket, ahol a fiatal előadók bemutatkozhatnak, kamatoztathatják tehetségüket, és el kell ismerni, hogy ebbe a humor műfaja is beletartozik.”

Idén a Humorfesztivál egy teljesen új, négy felvonásos, nem gyerekeknek szóló politikai gyerekdarabot fog bemutatni április 6-án, igazi erdélyi produkcióként, kolozsvári színészek közreműködésével. A darab szövegkönyvét Székely Csaba írta, a premiert pedig a Kolozsvári Magyar Operában rendezik meg.

Viola Gábor színész, a darab rendezője elmondta, Székely Csaba Bányavirág című darabját már több éve játsszák, és mindeddig gyümölcsözőnek bizonyult az együttműködés. „Az Idegenek négy különböző darabból áll, amelyet megpróbálunk összeforrasztani. Aktuális témákkal, gazdasági, politikai, hatalmi és identitáskérdésekkel foglalkozik, az itthoni, ismert környezetünket mutatja be, olyan helyzeteket, amelyektől az ember egyszerre nevet, meg el is szorul a gyomra” – fejtette ki a rendező. Rámutatott: a nevettetés a céljuk, de azt szeretnék, ha a néző vinne is valamit magával a színházból, amely nem hagyja majd nyugodni. Az előadás színészei: Viola Gábor, Bodolai Balázs, Sebők Maya, Pál Emőke és Imecs-Magdó Levente.

György Botond humorista a stand-up comedy tehetségkutató visszatérésére hívta fel a figyelmet. „Március 8. és április 7. között kilenc erdélyi városban szervezünk előválogatót, ahol minden lelkes jelentkezőt szívesen látunk. A benevezésnek egy 5-8 perces saját anyag a feltétele. Bízom benne, hogy az erdélyi humorista-palántákban van annyi eredetiség, új poén és vicces történet, hogy teljesen új tartalommal álljanak elő” – nyilatkozta György Botond. A tehetségkutató 2 000 lejes fődíja mellett rengeteg fellépési lehetőséget, valamint televíziós szereplést is biztosítanak a leghumorosabb produkció előadójának.

Mindezek mellett a Humorfeszt idén is változatos programmal várja az érdeklődőket: a pályakezdő humoristák mellett a már befutott előadók erősítik a fellépők sorát. Fellép a Szomszédnéni Produkciós Iroda, Felméri Péter, Mogács Dániel, az Open Stage, Gáspárik Attila, György Botond, Kun Zsolt és más poéngyárosok.

A tehetségkutatóra a verseny@humorfeszt.ro címen lehet jelentkezni március 5-ig. Az előválogatókat Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Nagykárolyban, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, illetve Kolozsváron szervezik meg.

További részletek, illetve a teljes program a http://humorfeszt.ro/ oldalon érhető el.

kapcsolódó

Hírlevél