Udvarhelyszéki kampányhírek

Udvarhelyszéki kampányhírek

 

Oroszhegy: tele tervekkel

Egykori kollégája, Asztalos Ferenc társaságában tett látogatást, találkozott a község lakosaival Antal István parlamenti képviselő vasárnap, a házigazda szerepét Bálint Elemér Imre, a település polgármestere töltötte be. Jelen volt továbbá a közbirtokosság vezetősége, helyi tanácsosok, civil szervezetek képviselői, illetve a község lakosai is szép számban megjelentek a fórumon. Akárcsak a korábbi találkozókon, a helybéliek most is rövid tájékoztatást adtak gondjaikról, problémáikról, de beszámoltak eredményeikről is. Mint mondták, a következő négy évben a község hét-nyolc pályázati lehetőséget is megcéloz, s mint az aktuálpolitikai helyzetismertető során elhangzott, december kilencedike után ehhez nagy szükség lesz egy erős RMDSZ-es parlamenti képviseletre.


Kora reggeli vidéki körút

Korán kelt szombaton reggel Antal István: a parlamenti képviselő reggel hétkor már Homoródalmáson volt, hogy személyesen találkozzon, érdeklődjön a helybéliek gondjairól.

Régi ismerősként üdvözölte a honatyát a falu tejcsarnokánál összegyűlt mintegy harminc, harmincöt gazda: a politikus vidéki körútjai során gyakran megfordult Almáson is. Ahogy korábban, most is többnyire a mezőgazdasági támogatásokról érdeklődtek a helybéliek, s elhangzott az is, bizony sokaknak jól jön, sokaknak létkérdés a gazdáknak nyújtott támogatás, amit az RMDSZ-lobbi hatására megnöveltek.

A képviselő Homoródszentmártonban megtekintette a hídfelújítási munkálatokat is, s a befejezés időpontjáról érdeklődött a munkásoktól. Abásfalván, valamint Lókodban is a problémák feltérképezése volt a cél: gond sajnos mindenhol akad, állapította meg a képviselő, azt viszont örvendetesnek tartotta, hogy az emberek az összefogás szükségességéről, a parlamenti jelenlét fontosságáról beszéltek, s messzemenő támogatásukról biztosították a honatyát.

Ivó: Megengedték a vízcsapot

Végéhez ért az Oroszhegyet, Fenyédet, Zetelakát és Máréfalvát vízzel ellátó vezetékek körüli munkálat: tegnap délután egy újonnan lefektetett vízvezeték-hálózatot adtak át Ivóban.

Tegnap délután ünnepélyes keretek között avatták fel a négy községet ellátó vízvezeték-hálózatot: a nagy szárazság és a kevés eső miatt meghibásodott vízvezetékeket, húsz fogyasztót érintő hálózat kivételével a Harvíz Rt. munkatársainak még a nyáron sikerült megjavítaniuk. Az Ivó környékén levő magánházakat és panziókat érintő hálózatot viszont mostanra sikerült helyreállítani. Az ünnepélyes átadón Nagy Attila, Zetelaka polgármestere köszöntőjét egy idézettel zárta: „Hogy értsd, egy pohár víz mit ér, ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell. Hogy lásd egy napod mennyit ér, néha látnod kell, az élet hogyan fogy el”.

– Zorán soraiból kitűnik, hogy mi emberek akkor kezdünk el értékelni valamit, amikor már nem vagyunk birtokában annak. A parlamenti választásokkal is ugyanez a helyzet: egyfajta párhuzamot tudok vonni az ivói vezetékek és más szükségletek között, illetve a választások és a romániai magyarság helyzete között. Meg van a veszélye annak, hogy nem lesz képviseletünk, de ez nem történhet meg, hiszen vagyunk annyira józanok, hogy nem hagyjuk elveszni azt az eszközt, amellyel beleszólhatunk saját sorsunk alakításába – jegyezte meg Nagy Attila.

A rendezvényen Antal István parlamenti képviselő is tiszteletét tette, és elmondta, hogy Borboly Csabának nagy szerepe volt abban, hogy a négy település vízellátása megkapja azt a végső formát, ami most már biztonságot jelent a közösség számára. Köszöntőjében a ’90-es évek eleji ellenállást elevenítette fel, amikor a hargita megyei településeket egészen le Kiskapusig vízvezetékkel szerették volna ellátni.

– Ez a kérdés húsz év után értékelődött fel, és a megyei tanács jóvoltából biztonságba helyezte a térséget arra az időre, amikor majd az árak nagyon megugranak, és Európához igazodva a rendszereket összekötik. Elindult egy olyan folyamat, amelyik igen nagy segítséget fog jelenteni az energiaforrások termelésében, és biztonságba kerülnek az elszigeteltebb települések fogyasztói is, hiszen az itt termelt energiához hozzá lehet férni – mondta el a parlamenti képviselő. Antal István ugyanakkor azt is megjegyezte, ez a térség egy erős dinamikus csapattal megtalálta az együttműködést a megyei tanáccsal, és jó kapcsolatot épített ki a Bukarestben tevékenykedő képviselőkkel. Így a térség megmutatja, hogy Székelyföld képes húzni magát a szórványt is, és egy erős csoport jöhet létre a román törvényhozásban, amelyiket nem tudják mellőzni a döntéshozók.

Az ünnepség végén az elöljárók  – Antal István, Borboly Csaba, Birtalan József, Nagy Attila és a Harvíz Rt. igazgatója – közösen elvágták a vezetéket körülvevő szalagot, megengedték a csapot és megkóstolták az újonnan lefektetett vízhálózatból előtörő vizet.


Nyugdíjasok találkozója Fenyéden

Kétszázhúsz szépkorú fogadta el Fenyéd önkormányzatának meghívóját és vett részt a hatodik alkalommal megrendezett nyugdíjas találkozón, idén a küküllőkeményfalviak és az anyaközség idős polgárai együtt ünnepeltek.

Köszöntő beszédében Bokor Botond fenyédi polgármester elárulta, jövőben az átalakított keményfalvi kultúrotthonban rendezik a találkozót. Az ünnepi műsor után a polgármester mellett Verestóy Attila szenátor és Antal István képviselő is köszöntötte a szépkorúakat.

– Harmincöt évesen én is rájöttem, a mai rohanó világban csak az jelenthet megnyugvást, ha közbe-közbe visszatérünk az idősek mellé, az ők bölcsességükhöz, élettapasztalatukhoz – vélekedett a fenyédi településvezető.

kapcsolódó

Hírlevél