RMDSZ: Szükséges és folytatni kell a decentralizációt

RMDSZ: Szükséges és folytatni kell a decentralizációt

A Képviselőház hétfő délutáni plénumában vitatta meg azt az egyszerű indítványt, amelyet a Demokrata Liberális Párt és Dan Diaconescu Néppárt képviselői nyújtottak be. Az indítvány kezdeményezői elsősorban azt kifogásolták, hogy a kormány felelősségvállalással vezetné be a decentralizációs törvényt, annak ellenére, hogy nem volt sürgősségi helyzet, amely indokolta volna ezt az intézkedést. A Képviselőházi vitában Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője ismertette a Szövetség álláspontját ezzel kapcsolatosan.

„A decentralizációs törvénytervezet mentén benyújtott egyszerű bizalmatlansági indítvány vitája során körvonalazódik az az ország amelyben élni szeretnénk, választhatunk: egy olyan központosított Romániában, ahol a minisztériumok továbbra is megannyi hatáskörrel rendelkeznek, illetve az önkormányzatok vezetői Bukarestbe járnak jóváhagyásokért és véleményezésekért vagy egy olyan országban, ahol erős helyi közösségek alkotják azt, hiszen döntési jogokkal rendelkeznek” – mutatott rá Cseke Attila képviselő beszédében. A Bihar megyei elöljáró kifejtette, hogy annak érdekében, hogy erős helyi közösségek legyenek, hatásköröket kell biztosítani az önkormányzatoknak: „a Romániai Magyar Demokrata Szövetség határozottan a második modellt választotta és több mint húsz éve harcol a Parlamentben, függetlenül attól, hogy kormányon van vagy ellenzékben mindazért, hogy a decentralizáció mielőbb bekövetkezzen. A Szövetség képviselői elutasítják a kezdeményezők egyszerű indítványát”.

 

Cseke Attila felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy a Szövetség álláspontja a decentralizációval kapcsolatosan az elmúlt 23 évben nem változott, hiszen a decentralizáció révén a helyi közösségek erősödnek, amely által beleszólhatnak a helyi közszolgáltatások minőségébe. „Számunkra az a legfontosabb, hogy a döntéseket minél közelebb vigyük az állampolgárokhoz, és ennek szellemében cselekedtünk, amikor kormányon voltunk, hiszen a tanügy és az egészségügyben a kórházak decentralizációját kezdeményeztük és véghezvittük. Úgy véljük, hogy Romániában továbbra is vannak olyan területek, amelyeket decentralizálni szükséges” – hangsúlyozta a képviselő ezt követően elmondta, hogy a Szövetség a Kormány által felelősségvállalással elfogadott decentralizációra vonatkozó törvényben azt kifogásolja, hogy nem elég szakterületen decentralizál. „Az általunk benyújtott törvénytervezet 18 szakterület decentralizációjáról szólt. A Kormány eredeti törvényjavaslata kétszer ennyi területen hajtott volna végre decentralizációt, ez leszűkült, de ez nem azt jelenti, hogy az RMDSZ nem tartja szükségszerűnek a decentralizáció folytatását. Abban reménykedünk, hogy az a változat, amelyért felelősséget vállalt a Kormány egy újabb állomása annak a létfontosságú folyamatnak, amely közelebb viszi a közszolgáltatásokat az állampolgárokhoz” – ismertette Cseke Attila Bihar megyei képviselő majd elmondta, hogy a közel jövőben a Szövetség továbbra is szorgalmazni fogja a decentralizációt más területeken is.

kapcsolódó

Hírlevél