RMDSZ-es alelnöke van az Európai Néppárt Nőszervezetének

RMDSZ-es alelnöke van az Európai Néppárt Nőszervezetének

Bíró Rozáliát, az RMDSZ Nőszervezetének elnökét választották újra az Európai Néppárt Nőszervezetének (EPP Women) alelnöki tisztségére – az EPP Women november 23-24-án között tartotta tisztújító kongresszusát Ljubljanában.

„Köszönettel tartozom az RMDSZ és a Nőszervezet tevékenységéért, hiszen az elért eredmények szolgálták az alapot újraválasztásomhoz az alelnöki tisztségbe. Meggyőződésem, hogy ez a pozíció kitűnő lehetőség lesz majd részben a Nőszervezet külkapcsolatainak gyarapításához – és ezáltal a befolyásunk növeléséhez az uniós döntéshozatalban –, részben pedig az általam kezdeményezett Kárpát-medencei magyar pártok nőszervezeteinek együttműködéséhez. Célom az, hogy a következő három évben egyre szélesebb körű tevékenységünk legyen, és közös erővel, a történelmi egyházaink nőszervezeteivel együtt érvényesítsük az erdélyi, partiumi és szórványban élő magyar nők érdekeit” – nyilatkozta Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.

A kongresszuson Nők előnyben, de nem a férfiak ellen (Women first, but not against men) címmel tartottak konferenciát, ahol a nők közéleti, illetve politikai részvételének alacsony arányát vizsgálták, illetve ennek feltételezett okait elemezték. Mint kiderült, az európai országokban a döntéshozatalban részt vevő nők aránya még mindig nem haladja meg a 33 százalékot. A konferencia kiemelt meghívottja Juliane Bogner-Strauss, Ausztria nőkért, családért és ifjúsági ügyekért felelős minisztere, valamint Mariya Gabriel digitális társadalomért felelős európai uniós biztos volt.

Az európai gyakorlat azt mutatja, hogy több országban alkalmazzák a képviseleti női kvóta különböző formáit, például Németországban vagy a Skandináv államokban. A kvótára nem ellenségként tekintenek, hanem mint olyan eszközre és lehetőségre, amellyel legalább a minimális női képviselet megvalósítható. Azt láttuk a konferencián, hogy a nők távolmaradása a közélettől az önbizalomhiánynak vagy a sztereotípiáknak tudható be: sztereotípiák a társadalom részéről, illetve a politika, mint szakma és életforma irányába a nők részéről. Ezek lebontásához mindenekelőtt szemléletváltásra van szükség, és ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni. A mi feladatunk, hogy megerősítsük és támogassuk a nőket” – fogalmazott Bálint Margit, az RMDSZ Nőszervezetének külügyekért felelős alelnöke a konferenciát követően.

„Az RMDSZ Nőszervezete idén több mint 300 nőt vont be továbbképzési programokba

Erdély-szerte annak érdekében, hogy segítse politikai szerepvállalásuk sikerességét. Rendkívül sok olyan nő van a Szövetségben, akinek tapasztalata gazdag és sokrétű, aki éveken át közösségépítő és -szervező tevékenységet fejtett ki. Azt szeretnénk, hogy közülük minél többen vállaljanak szerepet a politikai döntéshozatalban” – szögezte le Biró Rozália, a Nőszervezet elnöke.

Az EPP Women több mint 50 tagszervezet tömörít európai uniós és azon kívüli államokból, így Európa legkiterjedtebb politikai szervezete a nők érdekképviselete terén 1981 óta.

kapcsolódó

Hírlevél