„Négyesfogat” összefogásával épült Orotva ravatalozója

„Négyesfogat” összefogásával épült Orotva ravatalozója

A közigazgatásilag Gyergyóditróhoz tartozó szórványfalu plébániájának nincs saját vagyona, ezért a közösség erejével és Hargita Megye Tanácsának támogatásával különlegesen értékes tulajdont jelent a november 18-én felszentelt ravatalozó kápolna. Mik József RMDSZ-es képviselőjelölt is helyszínen értesült az ünnep kapcsán a közösség örömeiről és gondjairól.

Ünnepi szentmisével indult a ravatalszentelő ünnepi vasárnap Orotván, ahol mindenki megjelent a misén a régen várt pillanatban – a hatszáz fős szórványtelepülésen ugyanis eddig a házaktól temettek: nem volt közösségi ravatalozó.

Amint azt Trucza Sándor plébános megfogalmazta „talán még fel sem tudják fogni a ravatalozó értékét”, hiszen immár nem kell gyalog körbemenniük a gyászolóknak az egymástól messzi eső, hegyes falurészeken, hanem a temető mellett épült szép és tekintélyes ravatalozó kápolnában virraszthatnak és adhatnak méltó végtisztességet.

– Örvendek, hogy olyan elöljárói vannak a községnek és olyan egyházi vezetése, hogy álmodni és építeni mertek. Hálás vagyok, hogy olyan közbirtokosság van, amelyik odaadó és odafigyelő, és olyan hívek vannak, akiknek adománya és munkája egyaránt a legfontosabb – fogalmazott a ravatalozó-szentelésen Petres Sándo, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki Borboly Csaba megyeitanács-elnök nevében is köszöntötte a jelenlévőket.

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármester jelezte: „régről dédelgetett álma” teljesült be az orotvaiaknak. Mint fogalmazott, mindössze tízezer lejes ígérettel és ezzel az  álommal fogtak neki 2010 decemberében, és bebizonyosodott: „működött a négyesfogat”: Hargita Megye Tanácsa, a helyi önkormányzat, a közbirtokosság és a helybéliek összefogása. Ennek számtalan erősítő jelét adták a helyiek: az alapot is kalákába tették le, de pénzbeli adományokkal is sokan segítettek.

A hívektől adományként kapott érték 40 180 lej, a ravatalozóra összesen 196 660 lejt költöttek. Ebből 80 000 lej a megyei önkormányzat támogatása, 70 000 lej Ditró község önkormányzatának hozzájárulása. A hívek közül többen építőanyaggal járultak hozzá a létesítményhez.

Az orotvai plébánia tulajdonába került ravatalozóhoz  immár csak az esőlevezető csatornákat kell hozzápótolni – ezt, remélik, tavasszal sikerül elvégezni, különben az épület állaga megromolhat – mondotta  a plébános.

Az orotvai plébánia a kommunista időkben önállósult – ezért semmilyen vagyona nincs, „árva gyermek, támogatásra szorul” – magyarázta a plébános.

A ravatalozót Portik-Hegyi Kelemen gyergyói főesperes szentelte fel, aki úgy fogalmazott: a hagyományainkban lévő jót meg kell erősítenünk, ám „bátraknak kell lennünk az új jeleket is olvasnunk, hogy mit akar tőlünk az Isten”. Hozzátette: „jövőt úgy tudunk építeni, ha ez az összefogás erősebb lesz”.

Az avatót követő fogadáson Puskás Elemér polgármester ajándékot nyújtott át minden hozzájárulónak: ki-ki saját nevét tartalmazó címkével ellátott üveg bort, amelynek címkéjén továbbá Ditró község címere és az orotvai ravatalozó képe a grafikai háttér.

A rendezvényen jelen volt Mik József, a térség RMDSZ-es képviselőjelöltje, aki a ravatalozószentelés utáni fogadáson megosztotta az elöljárókkal: Borszék polgármestereként is gratulál a helybéliek összefogásáért, kitartásáért. Mint mondotta, az ittlakók helyzete „otthonos” számára: ismeri ezt az építőerőt, ismeri „ezt a hitet a jóban”, hiszen a borszékiekkel ugyanebben igyekeznek erősödni.

A rendezvény végeztével Mik József a szintén helyszínen levő Bende Sándor megyei tanácsossal és Gyergyó területi RMDSZ-elnökkel, valamint Petres Sándor megyei tanács alelnökkel egyeztetve, Borboly Csaba megyei tanácselnöknek tolmácsolták az orotvaiak csatornaépítési gondját. Borboly Csaba a felvetésre jelezte: van kilátás arra, hogy tavaszra segíthessék az új orotvai ravatalozó ellátását a szükséges csatornával is.

kapcsolódó

Hírlevél