Moldován József: elvi és formai aggályok is felmerülnek az ACTÁ-val szemben

Moldován József: elvi és formai aggályok is felmerülnek az ACTÁ-val szemben

Moldován József, a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára szerint megalapozott a román komány döntése, mely szerint felfüggesztette a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) ratifikálási folyamatát.

Az államtitkár hangsúlyozta: amíg az Európai Unió (EU) luxembourgi bírósága nem foglal állást a kérdésben, Románia sem dönthet a megállapodás hazai sorsáról. Moldován József ugyanakkor úgy vélekedett, az Európai Bizottság döntése, miszerint jogi vizsgálatnak veti alá a hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi megállapodást, alátámasztja az RMDSZ aggályait, amelyeket a Szövetség nevében korábban maga is megfogalmazott. A távközlési államtitkár szerint a dokumentummal szembeni elvi kifogások mellett formai problémák is felmerülnek, az ACTA ugyanis bizonyos területeken nem fogalmaz egyértelműen a megszorítások illetően, vagy pedig csak javaslatot tesz ezek meghozatalára, míg más területeken megteszi ugyanezt. „A legnagyobb felháborodást az fogja kiváltani, ha kötelezővé válik az internetfelhasználók online tartalmainak (adatok, levelezések, webportálok) állandó felügyelete. Az ACTA révén sérülnek ugyanis olyan alapvető emberi jogok, mint a magánélet tiszteletben tartása, a személyi adatok bizalmas volta” – hangsúlyozta Moldován József.

A távközlési államtitkár szerint külön kell választani a kérdéskörbe tartozó fogalmakat. „Egy dolog a személyes célra használt adatcsere, adatmegosztás, megint más az internetes kalózkodás és a szellemi jogvédett termékekkel való kereskedés. A személyes célú adatcserét nem szabad meggátolni, a jogvédett termékekkel való kereskedést azonban meg kell akadályozni” – szögezte le Moldován József. A politikus úgy vélte: az internet felgyorsította a nemzetközi áruforgalmat is, ennek a folyamatnak gátat vetni pedig együtt jár a gazdasági folyamatok akadályozásával. „Az ACTA alkalmazásának következménye az lenne, hogy csökken a piacokon a kereslet és az ajánlat, lassul a devizamozgás, egyszóval minden területen hanyatlást idézne elő a nemzeti gazdaságokban” – fejtette ki az államtitkár, aki hangsúlyozta: az RMDSZ nem támogatja olyan intézkedések meghozatalát, amelyek az emberi jogokat vagy a szabad árumozgást korlátozzák.

kapcsolódó

Hírlevél