RMDSZ: biztonságosabbá váltak a bankkölcsönök a hitelcsere elfogadásával – megszűnne a damoklészi szindróma (AUDIÓ)

RMDSZ: biztonságosabbá váltak a bankkölcsönök a hitelcsere elfogadásával – megszűnne a damoklészi szindróma (AUDIÓ)

A jelzáloghitelesek adósságainak ingatlannal történő törlesztését szabályzó törvény egy olyan lehetőséget teremt azon személyeknek, akik fizetésképtelenné váltak, hogy az adósságuk visszafizetése helyett, a bankkal kötött szerződés értelmében, a garanciaként megjelölt ingatlant adják át a pénzintézetnek. A törvénytervezet nem a bankszektor rendszerét kívánja ellehetetleníteni, hanem azoknak a személyeknek nyújtana segítséget, akik valamilyen okból adódóan nem tudják tovább fizetni bankkölcsönüket.  Az RMDSZ támogatja ezt a törvényt, hiszen a jelenlegi gazdasági környezet ingadozása és a munkahelyek hiánya számos olyan helyzetet teremt, amely által fizetésképtelenné válnak családok, fiatalok. Az RMDSZ azt szeretné, hogy a gazdasági nehézségek ellenére az erdélyi magyar családok biztonságérzetét erősítse, erre van tekintettel a ma megszavazott törvény” – fogalmazott Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője április 13-án, szerdán a parlament alsóházának plénumi ülésén.

Máté András Levente hozzászólalásában kiemelte, hogy a ma megszavazott törvény azon személyeknek nyújt elsősorban segítséget, akik svájci frankban vettek fel bankkölcsönt: „számos nyugat-európai ország megoldást talált már a svájci frankban felvett hitelek orvoslására, Romániának is meg kellett oldania ezt. Elfogadhatatlan volt az a rendszer, amely alapján svájci frank alapú hitelfelvevők az árfolyam ingadózása során ráfizettek ingatlanukra. Ma megteremtettük azt a lehetőséget, hogy a garanciaként megjelölt ingatlant, amelyet maga a bank értékelt fel, a felvett kölcsön értelmében, azt átadhassa a kölcsön törlesztésének fejében.”

Moldován József, az RMDSZ szakbizottsági tagja a törvénytervezet egyik kezdeményezője a  végszavazását megelőző plénumi vita során a szakbizottságban zajló munkálatokról számolt be: „örülök, hogy ma széleskörű támogatással ismét megszavaztuk ezt a törvénykezdeményezést. Már az első vitanapon azt kértem a bankszektor képviselőitől, hogy legyenek proaktívak, konstruktív javaslatokat fogalmazzanak meg. A passzív hozzáállás egyik eredménye, hogy hiányosságai miatt visszaküldték a parlamentnek a törvényt, és módosításokkal ma ismét szavazunk róla.  Ez csak azt eredményezte, hogy később lehet érvényesíteni a törvény előírásait azoknak, akik valóban rá vannak utalva. Remélem, az alkalmazásában az érintettek megértik, rendkívüli helyzetekben rendkívüli intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy az állampolgárok ne legyenek további terhek vállalására kényszerítve, amelyek már nem vállalhatóak.” Moldován József ezt követően úgy értékelte, a parlament e törvény kidolgozása során egy olyan biztonsági hálót vezetett be, amely számos állampolgár érdekeit szolgálja. „Az otthon, a család képezi biztonságunk alapját. Akkor, amikor az otthont bankkölcsönből vásároljuk, havonta fizetünk érte, és folyamatosan ott lebeg Damoklész kardjaként, állandó veszélyként annak a lehetősége, hogy könnyen megtörténhet, hogy nem tudjuk tovább fizetni a hitelünk, és a Pénzintézet kilakoltat lakásunkból, sőt mi több a hitel további törlesztésére kötelez, akkor nekünk, parlamenti képviselőknek lépnünk kellett. Az RMDSZ társkezdeményezője ennek a jogszabály-tervezetnek, így a Damoklész kardja-szindróma részben megszűnik” – fogalmazott Moldován József parlamenti képviselő.

 

Moldován József nyilatkozata

kapcsolódó

Hírlevél