Megfordult a negatív spirál Fotó: Fotó: Kocsis-Boldizsár János

Megfordult a negatív spirál

Kovászna megyében három biztosan bejutó képviselője és egy szenátora van az RMDSZ-nek. A visszaosztásokat követően szinte biztos még egy szenátori mandátum, de a negyedik képviselő bejutására is van esély. A választásokat követően, december 12-én, hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Szövetség megyei listáján induló Fejér László, Miklós Zoltán, Benkő Erika, Márton Árpád, Kulcsár-Terza József, Könczei Csaba, valamint az RMDSZ megyei és városi elnökei, Tamás Sándor és Antal Árpád.

Tamás Sándor elmondta: „az összefogás listájának meggyőző ereje van. Most egy 9-10 éve tartó negatív spirált sikerült visszafordítani. Erre természetesen van nyilvánvaló magyarázatunk is: az emberekre figyeltünk, akik azt mondták, össze kell fognunk. Az elmúlt évek során azt tapasztaltuk, hogy a magyar-magyar ellentét demobilizálta az embereket. Ezúttal a magyarság megyei etnikai arányánál – ami 72 százalék - több szavazatot kaptunk, hiszen a szavazatok 75 százalékát szereztük meg. 2016-ban 1440-al több szavazatot gyűjtöttünk, mint amennyi az utóbbi választásokon megszokott 3 képviselői mandátumhoz szükséges: így van esélye annak is, hogy a visszaosztásokat követően Könczei Csaba is megszerezze képviselői mandátumát.

Antal Árpád a jövő feladataira helyezte a hangsúlyt: „nekünk a következő napokban, hetekben a legfontosabb az kell legyen, hogy mindenkivel fel kell vegyük a kapcsolatot, és elmondjuk, hogy szeretnénk egy új román-magyar társadalmi szerződést. Ennek kell alárendelni mindent, a támogatást, az ellenzékiséget, a kormányzást.” Antal szerint ez a megállapodás az aktuális törvények gyakorlati alkalmazást kell tartalmazza, ugyanakkor garanciát is kell jelentsen arra, hogy a kisebbségeket megillető jogok sora nem szűkül, ehelyett előre beütemezetten bővül.

A politikus kitért a választások másik eredményére is: rámutatott, hogy az ultranacionalista pártok nem érték el a parlamenti küszöböt. „a tény, hogy Dan Tănasă, aki ebben a megyében a legtöbbet mérgezte a román-magyar viszonyt, nem mert itthon indulni, hanem elmenekült Bukarestbe, elég jól mutatja, hogy a hírtelevíziókban felszólaló szélsőséges személyek mennyire képviselik az itteni embereket. Dan Tănasă pártja összesen 118 szavazatot kapott Sepsiszentgyörgyön, megye szinten pedig mindössze 339 voksot sikerült összekaparjanak.

Benkő Erika képviselő kifejtette: „tudatában vagyok annak, hogy nagyon sokat és nagyon jól kell dolgoznunk annak érdekében, hogy rászolgáljunk a megelőlegezett bizalomra. Az erdélyi magyar emberek tudatában voltak annak, hogy milyen kihívások előtt áll a közösség, hogy mekkora nyomás nehezedik majd ránk a centenárium kapcsán, hogy milyen fenyegetéseket jelent a közigazgatási átszervezés. És azt gondolom, hogy a megújulásra való törekvés, az, hogy az RMDSZ üzenetei tükrözték a közösség elvárásait, valamint az új csapat és az új szemlélet reményt adott az embereknek. Ez a választási eredmény számomra azt jelenti, hogy a közösségünk visszanyerte az önbizalmát, a parlamenti választásokon azt üzentük meg mindenkinek, hogy velünk számolni kell.

Márton Árpád képviselő a körvonalozódó parlamenti összetételt elemezte: „egyelőre csak hozzávetőlegesen érzékelhető, hogy mire lesz elég a győzelem, most mindenesetre úgy tűnik, hogy valamilyen szociáldemokraták körül kialakuló kormány lesz. Azt is ki merem jelenteni, hogy ha egy évvel ezután találkozunk, akkor leellenőrizhetik, hogy a parlament összetétele másképp fog kinézni, nagy a gyanúm, hogy a Liberális Párt kopni fog.

Kulcsár-Terza József az MPP-RMDSZ viszonyáról nyilatkozott: „az RMDSZ-frakcióban szeretnénk Bíró Zsolt elnökkel dolgozni.” A képviselő szerint az átlátható és következetes politizálás a jövő záloga, az esetleges tévedéseket is be kell ismerni, amelyben a „népakarat a fegyver.

Könczei Csaba rámutatott, hogy mandátuma a visszaosztásokon múlik: „nem tudhatom, nem tudhatjuk, hogy lesz-e negyedik hely, de azt igen, hogy büszke vagyok arra, amit az RMDSZ elért. A háromszéki gazdatársadalom még mindig árgus szemekkel nézi az eredményt, de ha nem alakul kedvezően, akkor sem lesznek csalódottak, mert tudják, hogy képviseli őket a csapat.

Fejér László szenátor a Könczei által elmondottakat támasztotta alá, hangsúlyozva, hogy továbbra is hangsúlyosan képviseli a vállalkozók és a gazdák érdekeit, ezúttal a szenátusban. „A Háromszékieknek és az erdélyi magyaroknak erős érdekképviselet kell, hogy nélkülünk ne tudjanak dönteni” – összegzett Fejér, utalva arra, hogy az elkövetkezőkben komoly kihívások elé néz a Szövetség.

Miklós Zoltán szenátusi mandátuma szinte biztosra vehető. „Számomra egyértelművé tette a tegnapi választás, hogy mekkora dolog az, ha nem osztjuk meg a magyar választókat. Úgy kell dolgozzunk az elkövetkező 4 évben, hogy többet ne kelljen az 5 százalékos küszöb miatt aggódnunk. Fontosnak tartom, hogy a teljes közösséget képviseljük, beleértve ebbe a helyi románokat, a távolmaradókat, hogy négy év múlva még több ember érezze, hogy el akar menni szavazni.

kapcsolódó

Hírlevél