Legyen a Munka és Család Összeegyeztethetőségének Európai Napja – jövő évi prioritásait határozta meg az EPP Women idei Nyári Akadémiáján

Legyen a Munka és Család Összeegyeztethetőségének Európai Napja – jövő évi prioritásait határozta meg az EPP Women idei Nyári Akadémiáján

A nők esélyegyenlőségének területén szögezte le a jövő évekre vonatkozó  prioritásait az Európai Néppárt Nőszervezete (EPP Women) ezen a hétvégén tartott Nyári Akadémiáján, Tallinnban.

Ennek célja, hogy a prioritásokat eljuttassák az újonnan alakult Európai Parlamenthez és az új Európai Bizottsághoz, azért, hogy az európai döntéshozatalban figyelembe tudják venni a nők, és ugyanakkor az egész társadalom, számára fontos szempontokat.

Az RMDSZ Nőszervezetét Bíró Rozália, a NSZ elnöke és egyben az EPP Women alelnöke, valamint Bálint Margit, a NSZ európai ügyekért felelős alelnöke képviselte.

A résztvevők munkacsoportokban dolgoztak. Bíró Rozália az “Esélyegyenlőség és a család-munka összeegyeztethetősége” munkacsoportot vezette.

„Célunk a reális esélyegyenlőség megvalósítása, úgy európai szinten, mint az erdélyi társadalomban. Reális problémákról és megoldásokról beszéltünk. Mint például a bérszakadék csökkentése. Jelenleg EU szinten átlagosan 16%-kal keresnek kevesebbet a nők a férfiakhoz képest, ugyanazért az elvégzett munkáért. Továbbá a nő és férfi szerepekről szóló sztereotípiák megszűntetését, és  a gyerekkori oktatás fontosságát is kiemeltük. Beszéltünk a nőknek a munkapiachoz való hozzáférésének esélyeiről, főleg a szülés utáni időszakban. Specifikus tréningek szükségesek a nőknek, figyelembe véve a nemzeti kisebbségekhez tartozó csoportok specifikus nyelvi igényeit. Külön kiemeltük a gyermeknevelési szabadság  esetében, mint az anya, mint az apa, kötelező módon kiveendő szabadságát. Az uniós direktíva szerint minimum 4 hónap szülőként, amelyből legkevesebb 2 hónap nem átruházható a másik szülőre” – összegezte Bíró Rozália, a NSZ elnöke, az érintett témaköröket.

Bálint Margit, a Nőszervezet alelnöke a munkafolyamat során azt javasolta, hogy hozzák létre Európa szinten a munka és család összeegyeztethetőségének a napját (European Day for Work Life Balance), amelynek szimbolikusan a tavaszi napéjegyenlőség napját, március 20-át határozzák meg. 

„Célunk az, hogy a munkahely mellett, a családdal töltött minőségi időt biztosítsuk, illetve tudatosítsuk, mint a munkavállalóban, mint pedig a munkaadóban azt, hogy egy egészséges társadalomban a munka mellett a magánélet és családbarát szemléletmód is hangsúlyos szerepet kell kapjon” – fejtette ki.

A mai munkálatok eredményeképpen, az EPP Women prioritásait tartalmazó dokumentum végleges formáját a szervezet októberi Kongresszusán fogadják el, majd az Európai Néppárt novemberi Közgyűlése elé terjesztik Brüsszelben. 

Az EPP Women Nyári Akadémiáján több mint 30 európai országból több mint 40 női résztvevő vett részt. Az Akadémiára a június 21-23 közötti időszakban került sor.

kapcsolódó

Hírlevél