Közös Bihar megyei fellépést szorgalmaz Cseke Attila a kormány törvénytervezete ellen

Közös Bihar megyei fellépést szorgalmaz Cseke Attila a kormány törvénytervezete ellen

Átiratot küld szeptember 8-án a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociál-Demokrata Párt (PSD) és a Liberális-Demokrata Szövetség (ALDE) Bihar megyei szervezete elnökeinek, amelyben arra kéri a politikai pártokat, hogy közösen lépjenek fel a kormány azon javaslatai ellen, amelyek a 2001-es területrendezésről szóló törvényt módosítanák – tudatta csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő. Az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének elnöke szerint nemcsak Nagyváradnak és Bihar megyének kedvezőtlen a javasolt módosítás, hanem nagyon sok más településnek is, emellett alkotmányellenes pontja is van. 

A tervezet hét kategóriába sorolja a településeket. A kritériumok között szerepel az, hogy a határon átívelő potenciállal rendelkező, elsőrangú regionális pólusú municípiumoknak minimum 250 ezer lakossal (funkcionális övezetben 400 ezer lakossal) kell rendelkezniük, így az ország öt városa tartozik ide: Kolozsvár, Konstanca, Jászvásár, Craiova és Temesvár. Bevezetnék a falusi jellemzőkkel rendelkező városok fogalmát, illetve a községeket két csoportra osztanák – rurális pólusú és más községek kategóriákba. Nagyváradnak 196 ezer és Galacnak 249 ezer lakossal, annak ellenére, hogy határ menti nagyvárosok, a tervezet szerint nem lehet majd határon átívelő potenciálja. Továbbá a falusi jellemzőkkel rendelkező városokból 44-et nevesít a tervezet, ezek közül mindössze hét van Erdélyben. A rurális pólusú községek esetében az a fő szempont, hogy 50 ezer falusi környezetben élő lakosra jusson egy. Bihar megyében hat, Kolozs és Maros megyében öt, Szatmár és Hargita megyében négy, Szilágy megyében három és Kovászna megyében két ilyen jellegű község lenne.

„Ez a törvénytervezet teljesen logikátlan, szakmailag nem elfogadható és felelőtlen. A kötelező egyesítések sértik a helyi autonómia elvét, ezért alkotmányellenes is. Arra fogom kérni a Bihar megyei politikai alakulatok vezetőit, hogy közösen lépjünk fel a kormány felelőtlen tervezete ellen, és levélben kérjük Dacian Cioloș miniszterelnököt és Vasile Dîncu regionális fejlesztési és közigazgatási minisztert, hogy vonják vissza a törvénytervezetet, mivel ez a közigazgatási átszervezés nem fogadható el” – nyilatkozta Cseke Attila.

A képviselő továbbá ismét szót emelt az észak-erdélyi autópálya 3C jelzésű, Bors–Berettyószéplak közötti szakaszának építése ügyében. Nehezményezte, hogy Sorin Bușe szállításügyi miniszter nagyváradi látogatása során, annak ellenére, hogy nem járt az autópályánál, a helyzet felmérése nélkül azt nyilatkozta, hogy két héten belül elkezdhetik a munkálatokat. Egy nappal később a miniszter sajtóközleményben jelentette be, hogy valószínűleg fel fogják bontani a 2015 májusában aláírt kivitelezési szerződést. Ez azt jelenti, hogy azután, hogy a hatástanulmány elkészítésére vonatkozó 2015 szeptemberi határidőt nem tudták betartani, az építkezés tényleges elkezdésének és megépítésének határidejét sem fogják. 

„Amennyiben felbontják a kivitelezési szerződést, ismét elveszítünk legalább két esztendőt. Már tavaly javasoltuk, hogy jobb lenne felbontani a szerződést, ha így tettek volna, ma már lehetne más kivitelezője a Bors–Berettyószéplak közötti szakasz építésének. Így elvesztettünk egy évet, hiszen az elmúlt időszak csak az ígérgetésekről és halasztgatásokról szólt” – nyilatkozta Cseke Attila képviselő, az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének elnöke.

kapcsolódó

Hírlevél