Kovács Péter: közösségépítésben az RMDSZ megbízható és állandó partnerei a történelmi magyar egyházak

Kovács Péter: közösségépítésben az RMDSZ megbízható és állandó partnerei a történelmi magyar egyházak

Az ember csak közösségben élhet teljes értékű életet. Többszörösen igaz ez a nemzeti kisebbségi közösségekre, amelyek nem csak az élet és szeretet közösségében élnek, hanem sorsközösségben is. Ha együtt haladunk ezen az úton, bármilyen is legyen maga az út, könnyebb lesz mindnyájunk számára. A mindennapok üres látványosságaira, látszatvalóságára is kitért beszédében a püspök úr arra intette az egybegyűlteket, gondolkodjanak el azon, hogy az ünnepnapok után milyen értékek mentén élik hétköznapjaikat.” – idézte főtiszteletű Adorjáni Dezső Zoltán püspök szavait Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke szombat délelőtt a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Kolozsvári Egyházmegyéjének évi közgyűlésén, az Arad megyei Fazakasavarsándon.

Az ügyvezető elnök úgy fogalmazott: az idén jubileumi fennállását ünneplő Szövetség is egyfajta önvizsgálatot kell gyakoroljon, és 25 év után, az áprilisi kongresszuson elfogadott irány alapján, megkísérelje újragondolni politikáját, az új prioritások alapján kijelölt út pedig a közösségépítéssel, az őszinte párbeszéddel és a magyar emberekkel való összefogással van kikövezve.

,,A romániai magyarok jövőjét nagyban meghatározza az a mód és lelkület, amelyben az ifjú generáció felnő. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy versenyképes tudást sajátítsanak el, hogy a magyar oktatás minősége kifogásolhatatlan legyen” – hangzott el Kovács Péter beszédében, aki hozzátette, a Szövetség partnereivel közösen átfogó elemzést végzett arra vonatkozóan, hogy a következő években az oktatás területén milyen változásokra lehet számítani, és ennek következményei milyen cselekvési terveket eredményezhetnek. Elmondása szerint olyan kisrégiós stratégiákat dolgoztak ki, amelyek a helyi igényekre adnak választ, amelyek a minisztériumtól és tanfelügyelőségektől a lehető legtöbb hatáskört és forrást átirányítanák helyi szintre, az iskolákhoz.

Kovács Péter kiemelte, az RMDSZ egyenértékűnek tekinti a történelmi egyházak által fenntartott és működtetett oktatási intézményeket és az állami tanügyi intézményeket, ezt pedig Bukarestnek is el kell ismernie. ,,Ez mindannyiunk közös érdeke” – hangsúlyozta az Ügyvezető Elnökség vezetője.

,,Tudunk közösen jövőt építeni. Ebben a munkában pedig, mint ahogyan 25 év alatt folyamatosan, megbízható és állandó partnereink a történelmi magyar egyházak. Ezt az együttműködést, a kölcsönös bizalmat a továbbiakban meg kell szilárdítani, hiszen, ahogyan a püspök úr is mondta, ha együtt haladunk az úton, bármilyen göröngyös is legyen az, könnyebb lesz ez az építkezés” – zárta köszöntő beszédét a Szövetség ügyvezető elnöke.

A közgyűlést megelőzően igét hirdetett Ft. Adorjáni Dezső Zoltán püspök, jelen volt Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke.  

kapcsolódó

Hírlevél