Kelemen Hunor szövetségi elnök: a Magyarlapádi Szórványkollégium az erdélyi magyar oktatás fejlődésének egyik sikertörténete Fotó: Fotók: Gönczy Tamás

Kelemen Hunor szövetségi elnök: a Magyarlapádi Szórványkollégium az erdélyi magyar oktatás fejlődésének egyik sikertörténete

Nem csak a magyarlapádiak, a Fehér megyei magyar közösség életében fontos ez a nap, hanem a romániai magyar oktatás 27 éves történetében. Egy újabb kollégiummal bővült az az intézményhálózat, amelyet több mint egy évtizede megálmodtunk, majd közösen megterveztük és felépítettük. Az a szándékunk, hogy Erdélyben ne legyen egyetlen olyan régió, egyetlen olyan település vagy közösség, ahol ne legyen lehetséges az, hogy gyerekeink magyarul tanuljanak” – ezzel a gondolattal indította ünnepi beszédét Kelemen Hunor szövetségi elnök tegnap délután Magyarlapádon, ahol átadták a 24 diák befogadására alkalmas kollégiumot. 

Kelemen Hunor hozzátette, az Erdélyben való megmaradáshoz, az erdélyi jövőhöz az szükséges, hogy a magyar közösségek fogjanak össze, és közösen találjanak megoldásokat a felmerülő problémákra.
„Itt Magyarlapádon a közösség, a református egyház, és az Ethnika Kulturális Alapítvány közösen meghatározta a célt, majd partnereket, támogatókat kerestek ennek megvalósításához. És rekordidő alatt készen lett ez a kollégium, ahová, mint második otthonukba, jönnek a környező településekről a gyerekek, és magyarul tanulnak. És ez a legfontosabb. Nekünk ennél fontosabb feladatunk nincs: a magyar oktatási rendszert bővítenünk kell, újabb és újabb eszközöket kell keresnünk a jó működéséhez. Én nagyon örvendek, hogy az RMDSZ és a Communitas Alapítvány hozzájárult ennek az álomnak, ennek a célnak a megvalósuláshoz, mert úgy gondolom, így a házi feladatunk egy részét elvégeztük, a közösség szolgálatát pedig a következőkben is hasonlóképpen kívánjuk végezni” – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök, majd kihangsúlyozta: “úgy kell építenünk közösségeinket, hogy legyen magyar jövő a következő évtizedekben, évszázadban is”.

Az avatóünnepségen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki a szórványban élő magyarok támogatásának a szükségességéről beszélt.

A Magyarlapádi Szórványkollégium avatásán áldást mondott Ft. Kató Béla püspök, az ünnepség végén pedig közel harminc táncház-zenész és táncos fellépése lepte meg az összegyűlteket. 

kapcsolódó

Hírlevél