Jó példák a szórványban - sikeres közösségépítő projektek bemutatói a Magyar Szórvány Napján

Jó példák a szórványban - sikeres közösségépítő projektek bemutatói a Magyar Szórvány Napján

A vasárnapi konferencia folyamán sikeres közösségépítő rendezvények, tapasztalatok kerültek bemutatásra. 

A Magyar Kormány oktatási-nevelési támogatásának szórványközösségek megmaradásában betöltött szerepéről beszélt Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség, a program romániai lebonyolítójának elnöke, aki hangsúlyozta: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, a szórványmegyékben élő szülők sokkal inkább igénybe veszik a támogatást, érdeklődésük konstans a tömbmagyar vidékeken élőkhöz képest. Legtöbb esetben ez a támogatás motiváló tényezőként hat a szórványban élő gyermekek beiskolázásakor, ezért fontos, hogy akár a program működtetésének újragondolásával ezeket a megyéket differenciáltan kezeljék.

,,Egy kisebb baráti társaság ötletéből, majd az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet továbbgondolásában Arad megye legnagyobb magyar ifjúsági rendezvényévé nőtte ki magát a Kaszojai Ifjúsági Fesztivál, amely immár 11 éve bizonyítja, hogy a Hely, amely összeköt nem csupán jól hangzó szlogen, hiszen a fesztivál szomszédos megyék, sőt határon túli résztvevőket is meg tudott szólítani, az együttgondolkodás és a tapasztalatcserére egyaránt alkalmas helyeként” – mutatta be a megye jó példái közé emelt rendezvényt Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke.

A megyei oktatási feladatokról szóló bemutatójában Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód Megyei Szervezetének elnöke elmondta, a szórványoktatásban a legnagyobb ellenséget a távolság jelenti, hiszen a szülők nem akarják gyermeküket több kilométeres ingázásba belekényszeríteni, így sokszor a közelebb eső, román tannyelvű iskolát választják, de ez ugyanakkor a magyar osztályok megszűnését is eredményezi. Szerinte erre megoldást csak az önálló magyar iskola létrehozása jelentene.

Vida Noémi a Máramaros megyei Nagybányán tíz éve megszervezendő Főtér Fesztivál történetiségét mutatta be a konferencián: „a nagybányai Főtér Fesztivál idén lett tíz éves, tíz év civil és közösségi összefogással jött létre. A bányavidéki magyarság kiemelkedő közösségépítő programja, alulról szerveződő, önkéntes alapon működő, élményt nyújtó esemény” – sorolta az RMDSZ Nagybánya Területi Szervezetének elnöke.

Lőrincz Helga, az RMDSZ Fehér Megyei Szervezetének elnöke hangsúlyozta: a magyar közösség, különösen szórványban, nem engedheti meg magának, hogy az anyanyelvéhez kapcsolódó ünnepekről ne emlékezzen meg. „A magyar nyelv kultúránk és nemzetünk öröksége, ápoljuk tehát ezt” – hívta fel a jelenlévők figyelmét az elnökasszony, kiemelve: a Szövetség Fehér Megyei Szervezete a panaszkodás helyett a cselekvés útját választotta.

Demeter László, Kovászna megyei tanácsos Tapasztalatok, lehetőségek, célok a dél-erdélyi szórványban a székely-szórvány kapcsolat tükrében címmel tartott előadásában arról vallott, családi élete mellett, a program 2009 óta tartó működtetése jelenti számára élete legszebb és leghasznosabban eltöltött éveit. ,,Akkor van Erdélyben jövő, magyar-magyar szolidaritás, ha a székely-szórvány kapcsolat egyre erősebben és több lábon áll” – hangsúlyozta.

A szórványközösségek, a szórványban élő egyének identitásának megőrzése nem egyszemélyes feladat, a magyar identitás erősítéséért csak közös erővel és együttes fellépéssel tehetünk” –jelentette ki a Brassó megyei Nőszervezet elnöke, Mikes Melinda

Fiatalok nélkül nagyon nehéz 2015-ben közösséget megszólítani – hangsúlyozta Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnöke, aki felszólalásában az ifjúság szerepét mutatta be a medgyesi magyar közösség életében. „Tevékenységi területünk sokszínű, fiatalokra és idősekre is egyaránt oda kell figyeljünk, de örömmel tesszük mindazt, amit felvállaltunk. Bár időnként nem könnyű, a siránkozást nem tekintjük megoldásnak, jól tudjuk, cselekednünk kell jólétünk érdekében” – tette hozzá.

Kocsis Attila igazgató és Csatlós Zsófia pedagógus a Téglás Gábor Iskolacsoport képviseletében elmondták, tanintézményük sokszor a lehetetlent is bevállalja a Hunyad megyei szórványban a magyar gyermekek boldogságának eléréséért. „Iskolánk minden olyan kezdeményezésben részt vállal, amely a megmaradásunkat segíti elő. Így volt ez az Ügyvezető Elnökség Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programjával is, amely beindításakor szó szerint felrobbant az intézmény a gyermekek lelkesedésétől” – fogalmaztak.

A cserkészet szórványközösségekben betöltött szerepéről beszélt Béres István, az RMDSZ Történelmi Máramaros Területi Szervezetének elnöke. Elmondta a cserkészeti tevékenységek alatt külön hangsúlyt fektetnek az anyanyelv ápolására, a hagyományok, kultúra megőrzésére.

Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője a Bánsági Vándorszínház sikeres történetét mutatta be a szórványkonferencián: „a jó példákat kell átvennünk minden olyan közösségtől, amely hasonló körülmények között él és a megmaradásért harcol. A vajdasági példa mintájára megalkotott Bánsági Vándorszínház nézőszáma évente nő és megfogalmazódott a közösségi igény a folytatásra.”

 

 „Örülök, hogy ma megfelelő alkalmat teremtettünk arra, hogy egymás véleményét meghallgassuk, hogy egymás világába betekintést nyerjünk, és megismerjük a 11 előadás révén, a szórvány körülmények között sikeresen megvalósult kezdeményezéseinket. Mindannyian ismerjük a demográfiai adatok negatív következményeit, tevékenységünk nehézségeit, azonban a bennük rejlő akarat, hit, reménység, összefogás bizonyítottan előbbre viheti szórványközösségeink jövőjét. Kívánom, hogy a ma bemutatott pozitív példák minél tovább fejlődjenek” – értékelte a konferenciát Winkler Gyula.

Az RMDSZ központi rendezvényének részeként a Bánsági Vándorszínház előadásában A helység Kalapácsa című előadását tekintheti meg a közönség a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban,  az est folyamán pedig Bartók Béla kiállítás megnyitóra is sor kerül Sógor Csaba európai parlamenti képviselő kezdeményezésre.

kapcsolódó

Hírlevél