Ilyés: A decentralizáció után a régióátszervezés központosítást jelentene

Ilyés: A decentralizáció után a régióátszervezés központosítást jelentene

„Az RMDSZ számára elsődleges fontosságú a decentralizációs törvény életbe léptetése és alkalmazása, mint az önkormányzatok megerősödésének egyetlen eszköze” – nyilatkozta Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese november 29-én Temesváron a Magyar Házban tartott sajtótájékoztatón. Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes parlamenti képviselője a jövő évi költségvetés jellemzőiről, annak előkészítési munkálatairól és hiányosságairól tájékoztatatta a jelenlévőket.

Ilyés Gyula, aki a Temes megyei Önkormányzati Tanács találkozója alkalmával érkezett Temesvárra vázolta a decentralizációs törvény elfogadásának helyzetét. A főtitkárhelyettes szerint a Kormány törvényjavaslata számos pontban egyezik az RMDSZ által korábban benyújtott javaslattal. „A decentralizáció egy folyamat, amely sok időt igényel és számos új tapasztalatot jelent” – mutatott rá Ilyés, aki ugyanakkor kiemelte, hogy a decentralizációs folyamatok közepette a régióátszervezés egy recentralizációs törekvést jelentene, ugyanis valószínűsíthető, hogy a megyei kompetenciákból is átvenne.

 

A sajtótájékoztatón Molnár Zsolt Temes Megyei parlamenti képviselő a költségvetési törvénnyel kapcsolatos tudnivalókról számolt be. „A jövő évre tervezett költségvetés alig különbözik az ideitől, emiatt nem látjuk, hogyan fogja a gazdasági növekedést elősegíteni” – mondta Molnár, aki továbbá kiemelte, hogy igen kevés a tervezett nagyméretű, fontos beruházás. A továbbiakban a képviselő tájékoztatott a fogyatékkal élők ellátási rendszerében, valamint a tanügyi rendszerben előreláthatólag jelentkező finanszírozási gondokról, amelyek a helyi közigazgatási egységek költségvetései esetében komoly nehézségeket okozhatnak és veszélyeztetik a két intézményrendszer fennmaradását.

kapcsolódó

Hírlevél