Gazdafórum Csíkcsicsóban

Gazdafórum Csíkcsicsóban

Az RMDSZ Csíki Területi és Csíkcsicsói Helyi Szervezetének közös szervezésében gazdafórumra kerüt sor március 16-án, pénteken Csíkcsicsóban. A fórum meghívottja Tánczos Barna mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár és Haschi András, a Mezőgazdasági és Kifizetési Ügynökseg igazgatója volt. Jelen voltak Becze István és Szentes Antal megyei tanácsosok is.

A fórum első előadójaként Tánczos Barna, mezőgazdasági államtitkár, az RMDSZ Csíki Területi Szevezetének vidékfejlesztésért és mezőgazdaságért felelős alelnöke tájékoztatta az egybegyűlteket a gazdálkodás által kínált lehetőségekről, valamint a Mezőgazdasági minisztérium által kiírt és kiírandó pályázati lehetőségekről. Emellett ismertette az adózással kapcsolatos legfrissebb híreket, miszerint az értékesítéséből származó jövedelem, illetve a közvetlen és a vissza nem térítendő támogatások után, nem csak a kistermelők és az engedéllyel rendelkező természetes személyek, de az egyéni vállalkozások (PFA-k), magángazdaságok (întreprindere individulă) tulajdonosai sem kell adót fizessenek. Elmondta, hogy a mezőgazdasági termelők adózás körüli problémáinak, és a növénytermesztésből származó jövedelmek adózási szabályai körüli viták letisztázásának érdekében, a közeljövőben további egyeztetésekre kerül sor.

Haschi András a területalapú támogatásokról, valamint a kifizetésekről beszélt. Elmondta, hogy az év első negyedében megyeszinten nagyon kevesen tettek le kérést, kevesen éltek a támogatás lehetőségével. Felhívta a gazdák figyelmét, hogy a helyi hivatalokban is le lehet adni a kérést, és amennyiben tudják, használják ki a lehetőséget.

Becze István megyei tanácsos, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, hogy a gazdálkodásban hosszútávon kell gondolkozni. A legjobb megoldás az, ha a helyi gazdák szervezetekbe tömörülnek, így könnyebben tudják értékesíteni termékeiket.

Szentes Antal megyei tanácsos az egészséges termékek fogyasztásának fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, és a nemrégiben az Autonómiai Napok keretében térségünkbe látogató Dél-tiroliak mintáját hozta fel pozitív példának. Tőlük kell, hogy tanuljanak az itthoni gazdálkodó emberek.

A tájékoztatók után jó hangulatú beszélgetés alakult ki a közel 100 résztvevő gazda és előadó szakemberek között.

kapcsolódó

Hírlevél