Fiatal pedagógusok találkozója Zilahon

Fiatal pedagógusok találkozója Zilahon

A Szövetségi Képviselők Tanácsát megelőző széleskörű konzultáció-sorozat keretén belül pénteken, szeptember 28-án 16.00 órától került sor a fiatal pedagógusok találkozójára a zilahi polgármesteri hivatal tükörtermében.

A beszélgetésen jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, Seres Dénes, a Szilágy megyei RMDSZ elnöke, valamint az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős szakpolitikusai: Király András államtitkár, Kötő József, Pethő Csilla és Farkas Anna-Lili, parlamenti képviselők, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sport bizottság tagjai, Szabó István, Szilágy megyei főtanfelügyelő-helyettes valamint Borsos Károly László tanügyi tanácsos

„A cél az, hogy tájékoztassunk és tájékozódjunk.” – köszöntötte a meghívott szakembereket és a jelenlevő, közel 150 pedagógust Seres Dénes, a Szilágy megyei RMDSZ elnöke, kiemelve, hogy szükség van arra, hogy az oktatásban levő gondokat a szakmában tevékenykedők megbeszéljék és közösen találják meg a lehetőségeket ezek képviseletére, illetve orvoslására az elkövetkező négy évben.

Kelemen Hunor szövetségi elnök az oktatási kérdések kormányzati képviselete kapcsán elmondta: „tavasszal, amikor kikerültünk a kormányból, felvéve az ellenzéki szerepet, igyekeztünk párbeszédet kezdeményezni a kormányzást átvevő koalícióval annak érdekében, hogy mentsük, ami menthető az elmúlt években kivívott jogainkból. Ez elsősorban az oktatás területén létfontosságú, hisz a magyar oktatás szempontjából nincs számunkra kompromisszum. Éppen ezért egy olyan jelentős területen, mint az oktatás, nem szabad a kormányzati szerepünket feladni, szakpolitikusaink révén jelen kell lennünk a döntéshozatalban”.

A szövetségi elnök ugyanakkor kifejtette: „Nagyon nehéz olyan helyzetben kompromisszumokat keresni, amikor szívünk szerint kritizálnánk a jelenlegi kormányt, azonban amikor oktatásról van szó, nem tehetjük azt, hogy csak demagóg kritikákat fogalmazunk meg, ahogyan azt más pártok teszik. Véleményem szerint a magyar oktatás nem jobboldali vagy baloldali, és számunkra szükséges az olyan egyezségek kialakítása, amelyek által elérjük, hogy ne sérüljön a magyar oktatás, ne váltsák le a magyar szakembereinket és ne csorbuljanak az elért eredményeink”. Röviden kitérve az elmúlt hetekben a MOGYE ügyében történt előrelépésekre Kelemen Hunor így zárta beszédét: „A kormány az oktatási törvény módosítására készül, azonban nem fogjuk engedni, hogy a megszerzett jogokhoz hozzányúljanak, és bízom abban, hogy a közös ügyünket a jövőben is hatékonyan tudjuk képviselni”.

A szakmai találkozó folytatásában a jelenlevő pedagógusok részletekbe menően beszélgettek az oktatási törvény különböző pontjairól, ezek gyakorlatba ültetésének nehézségeiről, illetve a megyében tapasztalható egyéb oktatási gondokról.  

kapcsolódó

Hírlevél