Együttműködik az RMDSZ és a PNL Nőszervezete a nőket érintő törvénytervezetekben

Együttműködik az RMDSZ és a PNL Nőszervezete a nőket érintő törvénytervezetekben

Kedden, szeptember 29-én került sor az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt nőszervezetének (OFL) találkozójára Bukarestben, melynek keretén belül a jelenlévő hölgyek a következő időszak együttműködési lehetőségeiről egyeztettek. A beszélgetésen jelen volt Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke, Tudor Veronka alelnök és Száfta Szende kommunikációs tanácsadó, míg az OFL képviseletében Lucia Varga elnök, Carmen Hărău alelnök és Ștefania Duminică Ilfov megyei társelnök. 

A megbeszélés során a nők nyugdíjkorhatárának megválaszthatóságáról szóló törvénymódosító javaslat közös benyújtásáról döntöttek, amelyre október hónap folyamán kerül majd sor. „A jelenlegi törvény a nők számára a 63 éves kort írja elő kötelező nyugdíjkorhatárként. Az RMDSZ Nőszervezetének jogszabálymódosító-tervezete azt fogalmazza meg, hogy a nők saját maguk dönthessék el, hogy 63 évesen nyugdíjba mennek, vagy a szakterületükön maradnának 64 vagy 65 éves korukig. Erre vonatkozóan számos megkeresés érkezett hozzánk hölgyektől, és nekünk az a feladatunk, hogy ezt lehetővé tegyük számukra. A mai találkozó folyamán egyetértettünk abban, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogatnunk kell azt, hogy a nők ezen választási lehetőségét törvény szabályozza, így október folyamán közösen fogjuk benyújtani a módosító javaslatot, természetesen a többi párt képviselőit is arra buzdítva, hogy aláírásukkal csatlakozzanak a kezdeményezéshez” – fogalmazott Biró Rozália szenátor, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke.  

A két szervezet képviselői további együttműködési felületként jelölték meg a nők elleni erőszak, valamint a betegség megelőzés témaköreit, amelyeket illetően közösen gondolkodnak mind törvénykezési javaslatokban, mind pedig felhívó, tudatosító jellegű tevékenységekben. „A politikai pártok nőszervezeteivel való egyeztetések sorozatát a jövőben is folytatni fogjuk, hisz nagyon sok olyan, nőket érintő kérdés van, amelyekben mindannyian ugyanazon állásponton vagyunk, és együtt hatékonyabban tudunk eredményeket elérni” – hangsúlyozta Biró Rozália elnök-asszony.

kapcsolódó

Hírlevél