Biró Rozália: komoly hiányosságokat mutat a betegek jogainak gyakorlatba ültetése

Biró Rozália: komoly hiányosságokat mutat a betegek jogainak gyakorlatba ültetése

„Párbeszédre van szükség a betegek érdekképviseleti szervezetei, az Egészségügyi Minisztérium, valamint a szenátus két szakbizottsága között” – hangzott el Biró Rozália szenátor nyitóbeszédében április 21-én, a kezdeményezésére szervezett A betegek jogai – az elmélet és a gyakorlat között konferencián.

 

Az Emberjogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság elnöke elmondta, bár a nemzetközi és a romániai törvények több szemszögből is leszögezik a betegek jogait, mégis ennek gyakorlatba ültetése igen komoly hiányosságokat mutat.

 

„Bár az alkotmány 34. cikkelye biztosítja az állampolgárok számára az egészség védelmét, ezen alapvető emberi jog érvényesítése komoly akadályokba ütközik, egyrészt a gyógyszerek és szakkezelések, és az elérhető szakemberek hiánya miatt. A betegek jogainak törvénye, már 12 éve nem került módosításra. Tekintettel mindezekre, szükségessé vált, hogy a konferencia keretén belül kezdeményezzük a törvény módosítását, és szorosabb együttműködést szorgalmazzunk az Egészségügyi Biztosítóház, a szakminisztérium, a szakmai társaságok, illetve a törvénykezés között” – összegzett Biró Rozália, aki javaslatot kezdeményezett a betegek jogai védelmének fenntartása céljából.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél