Biró Rozália: a roma közösséget etnikai közösségként kell elfogadni

Biró Rozália: a roma közösséget etnikai közösségként kell elfogadni

A rasszista túlkapásokra hívta fel a szenátus tagjainak figyelmét A Romániában élő romák – a társadalmi elfogadottság és a rasszizmus között című politikai nyilatkozatával Biró Rozália, az Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Állandó Bizottság elnöke szerdán, május 20-án.

Az RMDSZ szenátora kifejtette: az Európai Parlament Romaellenesség Európában és a második világháború alatti roma népirtás Unió általi elismerése című, április 15-i állásfoglalása a roma nap alkalmából azt jelzi, hogy európai szinten különleges figyelmet szentelnek erre a kérdésre.

 

A Rasszizmus és Intolerancia Ellenes Európai Bizottság tavalyi jelentéséből kiderül, hazánkban nem létezik egyetlen olyan intézmény sem, amely a büntetőtörvénykönyv rendelkezéseinek rasszizmussal kapcsolatos betartását követné és kiértékelné” – hangsúlyozta Biró Rozália, aki példaként említette azokat az internet világában fellelhető rasszista megnyilvánulásokat, amelyeknek nem szabadna teret engedni.

 

Nekünk a polgárok képviselőiként véleményformáló szerepünk is van, a rasszizmus elleni küzdelmet fel kell vállalnunk. Ebben a folyamatban elsődleges szerepe a nevelésnek van: a gyermekek nem előítéletekkel születnek, a család és a környezet oltja beléjük ezt a hozzáállást” – emelte ki a Szövetség Bihar megyei szenátora. „A roma közösséget nem társadalmi csoportként vagy szociális problémaként kell elemezni, hanem etnikai közösségként elfogadni. Partnerként kell tárgyalni képviselőikkel az őket érintő döntések, stratégiák, akciótervek kidolgozásában, hiszen csak így érhetjük el, hogy aktív szakpolitikai intézkedéseket foganatosíthassunk” – tette hozzá Biró Rozália.

 

kapcsolódó

Hírlevél