Bende Sándor: bízom benne, hogy elismerik jogainkat!

Bende Sándor: bízom benne, hogy elismerik jogainkat!

Bende Sándor parlamenti képviselő Gyergyószentmiklóson, az RMDSZ székházában tartott ma október 6-án sajtótájékoztatót a 215-ös törvény módosításának visszautasítása kapcsán.

Az RMDSZ által benyújtott módosítás több mint 87 000 magyar anyanyelvű embert érintene országszerte, hiszen ha 20 százalékról 15 százalékra csökkentenék a küszöböt, akkor ennyivel többen használhatnák szabadabban anyanyelvűket, élhetnének jogaikkal az általuk lakott településen. „Mi, a magyarság képviselői egy párbeszéddel nyitottunk a román politikai pártok fele, amit elutasítottak. 2018-ra mi így szerettünk volna felkészülni, hogy párbeszéddel rendezzük a dolgainkat, hiszen jogaink kellene legyenek nekünk is ebben az országban ugyanúgy, mint a többségnek ahhoz, hogy a nyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat meg tudjuk tartani, és szélesebb körben használni tudjuk. Ezt a román politika visszautasította” – hangsúlyozta Bende Sándor. A parlamenti képviselő azt is kijelentette, hogy ezt az eljárást nem tartják helyesnek, de nem adják fel a harcot, nem hátrálnak meg. „Ezen a földön szeretnénk élni, és itt is fogunk élni, nem megyünk el. Mi a jogainkat itt szeretnénk és nem máshol, itt kell, biztosítsák nekünk azt, hogy mi is jól érezzük magunkat. Jól érezni magunkat csak akkor tudjuk, ha anyanyelvünket szabadon tudjuk használni” – mondta, majd hozzátette, hogy erős államnak akkor mondhatja magát egy ország, ha kisebbségeit elfogadja, és velük partneri, párbeszédi viszonyt tud kialakítani.

A parlamenti képviselő kijelentette, hogy megpróbálják a román politikai pártokat továbbra is meggyőzni arról, hogy nem ellenük, hanem velük közösen szeretnének dolgozni, és nem a román társadalom ellen kérik a jogokat, hanem a magyarok közérzetének javítása érdekében. „Bízom abban, hogy a szenátusban, amelyik a döntő ház a 215-ös törvény módosítása kapcsán, józanabb gondolkodási módot tudunk kialakítani, és megkapja a kellő szavazatot, ezért dolgozunk az elkövetkezőkben” – összegzett Bende Sándor a mai sajtótájékoztatón.

A törvénymódosítás többek között Kolozsvár, Zilah vagy a Hargita megyei Salamás magyar anyanyelvű lakosságának jelentene előrelépést jogaik gyakorlásában. 

kapcsolódó

Hírlevél