RMDSZ: több mint 150 millió eurós pénzügyi megtakarítást eszközöltünk Romána állami költségvetésében

RMDSZ: több mint 150 millió eurós pénzügyi megtakarítást eszközöltünk Romána állami költségvetésében

Az RMDSZ parlamenti munkájának eredményeként kedden megszavazta a parlament azt a törvénymódosítást, amely szerint a 2021–2027-es EU-s pénzügyi ciklusban az államnak nem saját költségvetéséből, vagyis állampolgárainak adóiból kell elvégeznie a szükséges teljes körű telekkönyvezést több száz önkormányzatnál. A Szövetség módosító javaslata megteremti a jogi keretet ahhoz, hogy a jövőbeni rendelkezésre álló EU-s pénzforrások hatékony és ésszerű lehívása váljék lehetővé a telekkönyvezés területen, így az államkasszáról egy nagyobb pénzügyi terhet vesznek le.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettes kifejtette, több mint 660 önkormányzat telekkönyvezését kell elvégeznie az államnak az előző időszak vállalásai okán. Sajnos az elmúlt időszakban az állam nem tudta megoldani a teljes EU-s forrás felhasználását és így, ha nem dolgozta volna ki az RMDSZ a javaslatát, a kataszteri hivatalt arra kényszerítették volna, hogy saját költségvetésből, a mi adóinkból fedezzék a költségeket. Az RMDSZ módosításának köszönhetően megteremtődött a törvényes alap ahhoz, hogy EU-s forrásokból lehessen ezt kifizetni. „Az előző költségvetési ciklusban hozzávetőlegesen 81 önkormányzatban sikerült lezárni országszerte a telekkönyvezést, és Románia vállalta, hogy másik 660 önkormányzatban elvégzi ezt saját költségvetéséből, amely legalább 150 millió eurót jelentene az államkasszának. Az RMDSZ ettől a kiadástól mentesítette az államkasszát, így a következő pénzügyi ciklusban az EU-s alapok hatékony felhasználása által lehet majd szakszerűen elvégezni a községi telekkönyvezést” – fogalmazott Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, a képviselőház ipari bizottságának elnöke rámutatott arra is, hogy jól vezetett kataszter segít az ingatlanok és területek pontos azonosításában és dokumentálásában, ami kulcsfontosságú a vidékfejlesztési és agrárprojektek tervezéséhez és végrehajtásához. „Az Európai Unió pénzügyi alapjainak hatékony felhasználása a kataszterezés területén számos előnnyel járhat. Pontosabb tervezést, jogbiztonságot, átláthatóságot és elszámoltathatóságot, de ugyanakkor fenntarthatóságot eredményezhet” – tette hozzá. 

2020-ban teljes körű telekkönyvezés 81 településen készült el, további 476 közigazgatási területen zajlik a kataszterezés, és 92 önkormányzatban licitációt hirdettek.

kapcsolódó

Hírlevél