Bekérette a védelmi minisztert a képviselőház szakbizottsága az úz-völgyi katona temetőben történt kegyeletsértés miatt

Bekérette a védelmi minisztert a képviselőház szakbizottsága az úz-völgyi katona temetőben történt kegyeletsértés miatt

Az RMDSZ javaslatára a képviselőház honvédelmi bizottságának hétfő délutáni ülésén egyöntetű szavazással döntöttek arról, hogy bekéretik a védelmi minisztert az úz-völgyi magyar katonatemetőben nyugvó katonák sírjaira emelt betonkeresztek és emlékmű törvényellenes megépítése miatt, azt követően, hogy a bizottság RMDSZ-es tagja, Apjok Norbert képviselő vázolta az elmúlt napok történéseit.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a bizottsági ülést követően rámutatott arra, hogy meglátásában számos törvényt sértett meg a dormánfalvi polgármesteri hivatal, amelyet mielőbb tisztázni kell.  „Egy nemzeti közösség katona temetőjére nem lehet egyik napról a másikra rátelepedni. Mindenkinek joga van emlékhelyet állítani, azonban az nem sértheti egy közösség érzékenységét és méltóságát” – mutatott rá a Hargita megyei képviselő.

Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei parlamenti képviselője, a képviselőház honvédelmi szakbizottságának tagja elmondta, hogy a bizottság a rendelkezésére álló dokumentumok alapján megvizsgálta az úz-völgyi temetőben kihelyezett betonkeresztek és emlékművek jogosultságát és további információkért, úgy döntött, hogy berendeli a védelmi szaktárcát vezető minisztert meghallgatásra: „elfogadhatatlan az a módszer, amellyel eljártak. Egy kegyelethely létrehozását nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, főleg nem úgy, hogy rátelepednek egy, már létező katonai temetőre”. Apjok továbbá elmondta, hogy a szakbizottsági tagok egyöntetű szavazással döntöttek a miniszter mielőbbi meghallgatásáról.

Mint az ismert, az RMDSZ levélben kért határozott állásfoglalást és magyarázatot az Úz-völgyében történtekre a miniszterelnöktől, valamint számos, az ügyben érintett minisztertől és szakhatóságtól.

kapcsolódó

Hírlevél