Az Országos Diszkriminációellenes Tanács igazat adott az Apáczais szülőknek (AUDIÓ)

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács igazat adott az Apáczais szülőknek (AUDIÓ)

„Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntése azt bizonyítja, hogy igazunk volt, amikor diszkriminációról beszéltünk” – nyilatkozta Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke azt követően, hogy megrovást kapott a Kolozs megyei tanfelügyelőség, amiért nem hagyta jóvá erre a tanévre az Apáczai Csere János Líceum 16 fős, képzőművészeti ötödik osztályának beindítását.

Mint ismeretes, az Apáczai képzőművészeti osztályba járó gyermekek szülei panaszt tettek a Diszkriminációellenes Tanácsnál, melyben azt sérelmezték, hogy míg a kolozsvári Romul Ladea Képzőművészeti Líceumban 12 gyerekkel is jóváhagyott osztályokat a tanfelügyelőség, addig a magyar iskolában a képzőművészeti osztály nem kapott jóváhagyást, annak ellenére sem, hogy 16 tanuló iratkozott be oda.

Januárban az RMDSZ Kolozs megyei székházában találkoztunk Vörös Alpár igazgatóval, valamint a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (AGFI) jogászaival. Itt bemutattam az Oláh Emesével közösen megfogalmazott érveinket, amelyek alapján úgy gondoltuk, hogy diszkriminatív módon járt el a tanfelügyelőség” – tájékoztatott Csoma. Ezt követően készült el az a beadvány, ennek adott most helyt a Tanács.  A képviselő elmondta, bízik abban, hogy a megrovás jobb belátásra bírja a főtanfelügyelőt, és komolyan megfontolja az abban megfogalmazott javaslatokat.

Csoma Botond nyilatkozata hang formájában elérhető és letölthető ITT.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél