Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről tárgyalt a KMKF regionális önkormányzati munkacsoportja

Az erdélyi magyar autonómiatörekvésekről tárgyalt a KMKF regionális önkormányzati munkacsoportja

Nehezen érhetünk el eredményeket az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseiben, hogyha közösségünk politikai képviselet nélkül marad. Közös érdekünk ugyanakkor, hogy Magyarország erős állam legyen a régióban és szavának súlya legyen az Európai Unióban – fogalmazott Kovács Péter Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, regionális önkormányzati munkacsoportjának szerdai ülésén.

Az RMDSZ főtitkára elmondta: Magyarországon is tudomásul kell venni, hogy a mostani önkormányzati és az őszi parlamenti választások eredménye kihatással lesz a magyar közösség érdekérvényesítésére.

A tanácskozás kiemelt napirendi pontja a kisebbségi európai polgári kezdeményezés volt. Kovács Péter ismertette az RMDSZ által javasolt kisebbségi európai polgári kezdeményezést, amelyen a Szövetség immár két és fél éve dolgozik. Elmondta: a dokumentum célja, hogy az Európai Unió jogi aktust alkosson az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelméről.

Mostanra a kezdeményezés körül az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) bevonásával összeurópai összefogást sikerült teremteni. Az európai kisebbségi kezdeményezés több szakértő bevonásával készül, az elképzelés folyamatosan bővül és kiegészül és közel áll a véglegesítéshez. Célunk, hogy olyan jogilag megfelelőképpen kodifikált kezdeményezést alkossunk amelyet az Európai Bizottság nagy eséllyel elfogad – mondta az ülésen az RMDSZ főtitkára. A regionális önkormányzati munkacsoport tagjai kedvezően nyilatkoztak az RMDSZ tervéről.

A budapesti tanácskozáson bemutatkozott a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottság Autonómia albizottsága is. Szili Katalin, a testület elnöke az ülésen hangsúlyozta, hogy autonómia kérdésében egységes fellépésre, konszenzuskeresésre, valamint a helyi közösségek érdekeinek érvényesítésére van szükség.


kapcsolódó

Hírlevél