Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának késlekedése miatt bírálja Romániát az amerikai külügyminisztérium Fotó: Fotó: Banga Előd-Ernő

Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának késlekedése miatt bírálja Romániát az amerikai külügyminisztérium

Az Amerikai Egyesült Államok kiemelten foglalkozik a romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásával, a külügyminisztérium vallásszabadsággal kapcsolatos romániai prioritásai között az ingatlan visszajuttatás felgyorsítása első helyen szerepel. John Kerry amerikai külügyminiszternek az amerikai Kongresszushoz tegnap elküldött jelentése szerint a romániai kormány cselekvésének hiánya számos vallási csoportot érintett hátrányosan, a történelmi magyar egyházak és a görög-katolikus egyház esetében a kommunizmus alatt elkobzott ingatlanokat az állam nem szolgáltatta vissza. Az RMDSZ úgy értékeli, hogy nemzetközi erőfeszítéseinek egyik eredménye a mostani jelentés, ennek előzményeként júniusban a Szövetség küldöttsége Washingtonban, a HHRF támogatásával az amerikai Külügyminisztériumban és a Kongresszusban mutatta be a romániai jogsértéseket.

A Mikó-ügyben történt jogfosztás és igazságtalan döntés kapcsán a jelentés leírja, hogy a Ploiești-i bírósági döntés visszaállamosította a sepsiszentgyörgyi Mikó Kollégiumot és a visszaszolgáltatási bizottság három tagját felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az amerikai külügyminisztérium megállapítja: a bíróság annak ellenére döntött a visszaállamosításról, hogy a kommunista rezsim dokumentumai egyértelművé teszik, hogy az ingatlant a Református Egyháztól vették el. A Romániáról szóló jelentés kitér arra is, hogy a román kormány elutasítja a gyulafehérvári Batthyaneum Könyvtár és a csillagvizsgáló visszaszolgáltatását a római katolikus egyháznak, annak ellenére, hogy egy tizenhat évvel ezelőtt sürgősségi kormányrendelet erről pozitívan döntött, 2012-ben pedig a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is úgy ítélkezett, hogy a kormánynak vissza kell juttatnia az ingatlant az eredeti tulajdonosnak. A jelentés szerint az Egyesült Államok romániai nagykövetsége több alkalommal kérte a román kormánytól, hogy folytassa a visszaszolgáltatási folyamatot, az erre irányuló törvénykezés alkalmazását.

„A jelentés tartalmazza az ingatlan-visszajuttatás általunk bemutatott legfontosabb visszaéléseit, beleértve a Mikó-ügyben született igazságtalan bírósági ítéletet. Fontosnak tartjuk, hogy az amerikai törvényhozás után egy újabb külügyminisztériumi dokumentum is rámutat Románia mulasztásaira” – jelentette ki az RMDSZ elnöke a jelentés nyilvánosságra hozatala kapcsán. Kelemen Hunor szerint ez a jelentés is fokozza a Romániára nehezedő nyomást. „A Szövetség folytatja a partnerek tájékoztatását a valós kisebbségi helyzetről, ezentúl is következetesen hangsúlyozza, ha jogsértések történnek, és Románia nem teljesíti a kisebbségek iránt vállalt kötelezettségeit” – fogalmazott az RMDSZ elnöke.

„Az amerikai külügyminisztériumnak a vallásszabadságról szóló, kétszáz országra kiterjedő jelentéséből azt olvashatjuk ki: a nyugati partner aggasztónak tartja, hogy az egyházi visszaszolgáltatások ügyében az állam a meglévő törvényeket nem alkalmazza, a gyulafehérvári esetben pedig a strasbourgi bírósági ítéletet hagyja figyelmen kívül” – véli Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára. Az RMDSZ szintén fontosnak tartja a jelentés megállapítását, amely szerint a román állam az ortodox egyházat államegyházként kezeli, bár formálisan nincsen ilyen státusa.

Az amerikai jelentés nehezményezi, hogy számos politikus és a média egyenlőségjelet tesz a nemzeti identitás és az ortodox valláshoz tartozás közé, azt sugallva, hogy más felekezetűek nem lehetnek román hazafiak. Romániában számos antiszemita megnyilvánulásokra került sor, a bíróságok és az önkormányzatok néhány esetben pozitívan válaszoltak arra a felhívásra, hogy távolítsák el zsidóellenes háborús bűnösök emléktábláit, de más esetekben ennek nem tettek eleget. Pozitívumnak számít, hogy a kormány folytatta a romániai Holokauszt bizottság ajánlásainak életbe ültetését.

(Az eredeti angol nyelvű jelentés ITT érhető el, a Romániáról szóló jelentés pedig ITT.)

kapcsolódó

Hírlevél