Asztalos Lajostól búcsúzik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Asztalos Lajostól búcsúzik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség

Az RMDSZ kegyelettel és mély megrendüléssel búcsúzik Asztalos Lajos helytörténésztől, nyelvművelőtől, műfordítótól, műemlékvédőtől. Kolozsvár példás személyisége hosszú szenvedés után, 82 esztendősen hunyt el.

Ha minden kolozsvári magyar ember személyesen nem is ismerhette, a Szabadság napilap hasábjain biztosan olvasta Asztalos Lajos helytörténeti barangolásait, a magyar nyelv elidegenedésére figyelmeztető írásait. Régi vágású polihisztor volt a szó legnemesebb értelmében. Tanúja volt Kolozsvár átalakulásának, de ő túlélte azokat, akik a sötét korokat írták.

Ennek a nagy tudású embernek az igazsága nem volt különb sokunkétól, mégis úgy mondta azt, úgy vetette papírra, hogy abban kételkednünk nem szabadott. Tudta az egyértelműt: az épített örökségről, az eltűnőben lévő történelmi kincsekről, utcáink magyar nyelvű megnevezéseiről lemondani nem szabad, anyanyelvünk semmilyen alku tárgyát nem képezheti.

Egyértelmű dolgok ezek, akár a légzés. Mert ősi igazság az: ha közeledik a baj, ha fogytán a levegő, csak tovább kell lélegeznünk. Bár jogosan érezzük úgy, hogy levegőnk fogytán, ma sem tehetünk mást: Kolozsvárnak tovább kell lélegeznie!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tovább őrzi Asztalos Lajos emlékét. Gyászoló családjának vigasztalódást kíván. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes!

Kelemen Hunor

szövetségi elnök

 

kapcsolódó

Hírlevél