Antal István: fél év után pozitív a mérleg a magyar embereket érintő törvények tekintetében

Antal István: fél év után pozitív a mérleg a magyar embereket érintő törvények tekintetében

Fél év után pozitívnak tekinthető a mérleg a magyar embereket érintő törvényes keret kiszélesítését tekintve – hangsúlyozta július 19-én, szerdán Antal István parlamenti képviselő Konstancán, a kultúrházban tartott sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ parlamenti képviselője az elmúlt félév parlamenti munkáját értékelte.

A Szövetség az elmúlt fél évben végig azon volt, hogy 6.5 százalékos parlamenti jelenlétével – 21 magyar parlamenti képviselővel és 9 magyar szenátorral egy kisebb létszámú parlamentben – olyan törvénytervezeteket dolgozzon ki és fogadtasson el, olyan módosításokat eszközöljön, amelyek jók és hasznosak a magyar közösségre nézve. A Szövetség bevezette a differenciált kis érettségit és érettségit, megoldotta a protestáns teológiai intézet finanszírozásának kérdését, megteremttette annak lehetőségét, hogy kisebbségi pedagógus-továbbképző központot hozhassanak létre. Nem kis siker ugyanakkor a szociális és egészségügyi intézményekben a nyelvi jogok bővítése.

A helyi közigazgatási törvényt úgy akarja módosítani az RMDSZ, hogy azokon a településeken, ahol a magyar közösség számaránya eléri a 10 százalékot, vagy ahol jelentős számban élnek magyar emberek, a közintézmények kötelesek legyenek az anyanyelv-használatot biztosítani. „Március 15-öt hivatalos ünneppé akarjuk nyilvánítani, hiszen a Romániában élő magyar emberek jogos elvárása az, hogy ezen a napon szabadon ünnepelhessenek” – tette hozzá a parlamenti képviselő.

Az RMDSZ 6.5 százaléka mellé mindig hozzá kell tenni 44-et, hogy a közösséget ért kérdésekben előre lehessen lépni – Antal István rámutatott: a parlamenti együttműködési megállapodásnak pontosan ez a szerepe. „Fél év után úgy értékeljük, bár jócskán sikerült előrelépni a törvényi garanciák kiszélesítését illetően, a gyűlöletbeszéd, a magyarellenesség újra a kilencvenes évek hangulatát idézi meg. A többség–kisebbség viszonyának rendezése, az általunk többször kezdeményezett többség–kisebbség egyezség megkötése ma sokkal aktuálisabb, mint bármikor. Kitartónak és elkötelezettnek kell lennünk a jogállamiság helyreállításának, a hatalmi ágak szétválasztásának sürgetésében is. Közösségünk érdeke, hogy a politikai döntéseket újra az a parlament hozza meg, amelynek ez feladata” – tette hozzá.

Összegzésként kiemelte: az RMDSZ-nek ragaszkodnia kell a párbeszédhez, nem szabad hagynia, hogy a többségi társadalom szélsőségesnek higgye követeléseit, mindazt, amit a magyar emberek joggal várnak el Romániától.

kapcsolódó

Hírlevél