RMDSZ: A már aktív energiatermelő fogyasztókat nem kötelezhetik tárolókapacitások telepítésére

RMDSZ: A már aktív energiatermelő fogyasztókat nem kötelezhetik tárolókapacitások telepítésére

Az RMDSZ javaslatára szavazta meg a szenátus plénuma annak a káros előírásnak az eltörlését, amely a már létező energiatermelő fogyasztókat, proszumereket arra kötelezte volna, hogy energiatárolókat telepítsenek.


Antal Lóránt, az RMDSZ szenátora és az energiaügyi bizottság elnöke még múlt héten, a szakbizottságok döntése után elmondta: „Nem változtathatjuk meg a szabályokat a játék közben! Nem kötelezhetjük azokat, akik korábban, érvényes jogszabályok alapján döntöttek úgy, hogy proszumerek lesznek, hogy új, visszamenőleges hatályú előírásokat tartsanak be. Az RMDSZ mindig is a termelő fogyasztók érdekeit képviselte. Ezért kezdeményeztük jogaik bővítését annak érdekében, hogy aki többletenergiát termel, meg is kapja a betáplált energiáért járó kifizetést, ezért töröltük az ún. napadót is, és ezért támogattuk már 2019-ben azon jogi keret megteremtését, amely lehetővé tette, hogy bárki energiatermelő fogyasztó lehessen.”


Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hozzátette: „Romániában a józan ész politikájára van szükség. Ennek teljesen ellentmondott a ma eltörölt káros előírás. Ha valaki többletenergiát termel, az kompenzálásra jogosult, az energiatermelő fogyasztókat nem akadályozni, hanem bátorítani kell.”
A ma megszavazott törvénytervezetről végleges döntés annak képviselőházi megvitatása után fog születni.

kapcsolódó

Hírlevél