A virtuális világ veszélyeire figyelmeztetett Moldován József távközlési államtitkár Fotó: fotó: Iochom Zsolt

A virtuális világ veszélyeire figyelmeztetett Moldován József távközlési államtitkár

Az internetes biztonság nemzetközi napja alkalmából szervezett bukaresti rendezvényen vett részt 2012. február 28-án, kedden Moldován József.

A Salvaţi Copiii România Alapítvány által a távközlési, a munkaügyi és az oktatási minisztériummal partnerségben szervezett eseményen a Távközlési és Információs Társadalom Minisztéiumának államtitkára elmondta: a szaktárca elsősorban az internethasználat jogi vonatkozásaival foglalkozik, ugyanakkor célja a biztonságos felhasználás biztosítása, ami a kiskorú internetezők esetében kiemelten fontos.

A távközlési államtitkár üdvözölte a Salvaţi Copiii România Alapítvány sigur.info elnevezésű, 2008-ban beindított programját, mint egy olyan kezdeményezést, amely a kiskorú internetfelhasználók védelmét szolgálja a virtuális világban. „Ezúton is kérem a szülőket, figyelmeztessék gyermekeiket, hogy a virtuális világban hasonló, olykor még nagyobb veszélyek is leselkednek rájuk, mint a valóságban: egy internetes szájtra fellépni olykor kockázatosabb lehet, mint szabálytalanul átkelni egy forgalmas úttesten” – fogalmazott Moldován József a rendezvényen megjelent mintegy 300 diák, tanár és szülő előtt tartott beszédében. Mint elhangzott, Romániában magasan az EU-s átlag fölött van azoknak a szülőknek az aránya, akik nem követik rendszeresen: gyermekük milyen internetes tartalmakat fogyaszt (62%, a 49%-os uniós átlaghoz viszonyítva), illetve alig 4,9% azoknak a szülőknek az aránya, akik ismerik káros világhálós tartalmakat kiszűrő, azok letöltését megakadályozó eszközök használati módját (ugyanez az arány az Európai Unióban átlagosan 29%-os).

Az internetes biztonság nemzetközi napja – amelyet az Európai Bizottság hirdetett meg az Insafe (European Internet Safety Network) égisze alatt – február 7-e. A Salvaţi Copiii România Alapítvány bukaresti rendezvényét az akkor kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt halasztották három héttel későbbre.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél