Moldován József: betegnyugdíjban részesülnének a katasztrófavédelmi önkéntes alakulatok munkaképtelenné vált tevékenykedői

Moldován József: betegnyugdíjban részesülnének a katasztrófavédelmi önkéntes alakulatok munkaképtelenné vált tevékenykedői

A sürgősségi esetek során kifejtett önkéntes-munka törvényes szabályozása nincs tekintettel azon esetekre, amikor az önkéntes a kifejtett munka során megsebesül, valamint munkaképtelen lesz élete további részében. Éppen ezért az RMDSZ egy olyan jogszabály-javaslatot dolgozott ki, amely a nyugdíjtörvény módosítását célozza annak érdekében, hogy ezen személyek beteg-nyugdíjban részesüljenek, ezáltal pedig egyfajta biztonsági hálót alakítanánk ki az érintetteknek” – fogalmazott Moldován József parlamenti képviselő azt követően, hogy április 13-án iktatta a kezdeményezést a parlamentben. A módosító javaslatot Moldován József kezdeményezte, valamint Kerekes Károly Maros megyei parlamenti képviselővel, a munkaügyi szakbizottság tagjával dolgozta ki.

Az emberi életet vagy anyagi javakat mentő önkéntes-tevékenység azzal a kockázattal jár, hogy az önkéntesek munkabaleset következtében teljesen vagy részlegesen elveszítik munkaképességüket. Ebben a helyzetben a törvényes szabályozás hiányában nem részesülnek betegnyugdíjban, ezt orvosoljuk jelen kezdeményezésünkben” – ismertette Kerekes Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője.

Moldován József elmondta, a természeti vagy más jellegű katasztrófák során az önkéntes munkára nagy szükség van, sokan megsebesülnek, mi több életüket is veszélyeztetik: „a törvény értelmében minden településen működik a katasztrófavédelem egy önszerveződő alakulata, az itt tevékenykedő önkénteseknek kívánunk egyfajta biztonságot teremteni azáltal, hogy jogi szabályozásokat vezetünk be, így amennyiben a beavatkozások során munkaképteleneké válnak, betegnyugdíjban részesülhetnek.”

kapcsolódó

Hírlevél