A kormányzásról és az ACTA-ról – első kézből

A kormányzásról és az ACTA-ról – első kézből

Sajtótájékoztatót tartott Gyergyószentmiklóson Moldován József távközlési államtitkár

„Mint a régió egyetlen kormányzati képviselője, fontosnak tartom, hogy első kézből tájékoztassam a gyergyói embereket az aktuális politikai kérdésekről, a magyar közösség számára fontos kormányzati problémákról” – hangsúlyozta Moldován József távközlési államtitkár a február 13-án, hétfőn Gyergyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatóján. A Mihai Răzvan Ungureanu által vezetett új kormány programjának összeállításában is részt vevő kormányzati tisztségviselőként az államtitkár kifejtette: a kormányváltás nem az RMDSZ kezdeményezésére történt, hanem annak következménye, hogy Emil Boc korábbi miniszterelnök lemondott tisztségéről, és ezzel az alkotmány értelmében az egész kabinet mandátuma megszűnt.

„Az RMDSZ-ben az a döntés született, hogy a partnerséget bizonyos feltételek mellett folytatjuk. Ezeket a feltételeket három kategóriába sorolhatjuk: a lakosság életszínvonalának emelését szolgáló intézkedések, az infrastrukturális beruházások, illetve a különböző specifikus kisebbségi kérdések kormányprogramba foglalása” – sorolta a Szövetség által támasztott kritériumokat a távközlési államtitkár.

Moldován József a szociális jellegű intézkedések között említette a fizetések, nyugdíjak kisebb mértékű növelését a gazdasági helyzet alakulása függvényében, a közalkalmazottak számára életbe léptetendő pénzügyi amnesztiát, illetve a gyerekvállalás ösztönzésére hivatott szociális programokat. A pénzügyi amnesztia kérdésköre kapcsán az államtitkár elmondta: ez mintegy háromszázezer családot érintene. „Az intézkedés érvénytelenítené a Számvevőszék azon döntését, amely kötelezi a kollektív munkaszerződés alapján bérkiegészítésben részesült közalkalmazottakat ezek visszafizetésére. Úgy gondoljuk, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben indokolt a pénzügyi amnesztia” – szögezte le Moldován József.

Ami az infrastrukturális beruházásokat illeti, a politikus szerint a legfontosabb prioritás az észak-erdélyi autópálya építési munkálatainak folytatása. „A tömbházak hőszigetelésére vontakozó program folytatását szintén prioritásként kezeljük, javasoltuk továbbá a sípályák építését, fejlesztését előirányzó programok továbbvitelét, felgyorsítását. Borszéki származású politikusként szívügyemnek tartom azt a projektet, amely Sulina és Herkulesfürdő mellett Borszéket kiemelt turisztikai létesítménnyé minősíti” – tette hozzá az államtitkár.

A gyergyói politikus a magyar közösséget érintő, kormányprogramba foglalt feltételek között említette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) önálló magyar tagozatának kormányrendelettel történő létrehozását, illetve a kisebbségi kerettörvény mielőbbi elfogadtatását. „A kisebbségi törvény a koalíciós partner részéről már nem ütközik akadályba, így a parlament asztalára kerül vita és elfogadás végett” – emelte ki Moldován József. A politikus további kisebbségi kormányzati célként fogalmazta meg a levéltári törvény és a visszaszolgáltatási bizottság körüli helyzet tisztázását, illetve a közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű műsoridejének növelését. „Olyan helyi vagy regionális adókról van szó, amelyek esetében huszonnégy órás programot szeretnénk létrehozni. Ilyen például a Marosvásárhelyi Rádió is” – tette hozzá az államtitkár.

Moldován József sikerként könyvelte el ugyanakkor, hogy a tárgyalások során az RMDSZ-nek sikerült megakadályoznia a közigazgatási átszervezés kormányprogramba való iktatását. „A közigazgatási átszervezést mi korábban is elleneztük. Úgy gondoljuk, hogy választási évben nem prioritás Románia számára a régiók, a megyék átalakítása, erre csak egy következő parlamenti ciklusban kerülhet majd sor, mélyreható elemzést és konzultációkat követően” – hangsúlyozta a gyergyói politikus.

Az államtitkár a következő időszak prioritásaként említette az RMDSZ szempontjából a választási kampányra való felkészülést. „Az Alkotmánybíróság döntése nyomán valószínűsíthető, hogy az önkormányzati választásokra júniusban, a parlamenti választásokra novemberben kerül majd sor. Mi fontolgattuk az előrehozott választások lehetőségét is, a javaslat azonban Traian Băsescu államfő ellenkezésébe ütközött, így ez már aligha kivitelezhető” – vélekedett. Az államtitkár bejelentette: az RMDSZ-ben már elkezdődtek a kampánystáb összeállítására vonatkozó konzultációk, folyamatban van a kampánystratégia kidolgozása, és lépések történtek a helyi, területi szervezetek kampánytevékenységének összehangolására is.

Moldován József gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatójának másik kiemelt témája a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA volt. „Itt két különböző fogalomról beszélünk, amelyeket külön kell választani: a személyes célra használt adatcseréről, adatmegosztásról, illetve az internetes kalózkodásról és a szellemi jogvédett termékekkel való kereskedésről. Az én álláspontom az, és ezt az RMDSZ-ben is osztják, hogy a személyes célú adatcserét nem szabad meggátolni, a jogvédett termékekkel való kereskedést azonban meg kell akadályozni. Mivelhogy az ACTA egyezményt a nemzeti parlamentekben is ratifikálni kell, az RMDSZ parlamenti képviselőinek én azt javaslom, ne szavazzanak olyan törvénymódosításra, amely internetes adatmozgást akadályoz, amennyiben nem kereskedelmi céllal történik” – szögezte le a távközlési államtitkár.

Újságírói kérdésre Moldován József megerősítette: képviselői mandátumért készül indulni a parlamenti választásokon, a Gyergyó-Keresztúr körzetben. „Úgy gondolom, képes vagyok megnyerni az RMDSZ számára ezt a parlamenti helyet, és megfelelő módon képviselni a régiót a törvényhozásban” – tette hozzá a gyergyói politikus.

kapcsolódó

Hírlevél