A borvíz ünnepe Csíkszentkirályon

A borvíz ünnepe Csíkszentkirályon

Ásványvizeiről is híres tud lenni Székelyföld

Ismét Hargita megyében, ezúttal a csíkszentkirályi Borsáros fürdőn tartották meg az AQUARIUS – a borvíz ünnepe című rendezvényt július 21-én, szombaton, Hargita Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület közös szervezésében. Az egész napos eseményen a borvízkóstolás és palacsintasütő verseny mellett fúvószenekarok koncerteztek, ugyanakkor a népzene és a néptánc is kiemelt helyet kapott. A szervezők a gyerekes családokra is gondoltak, a kicsiket papírszínházba és jelvénykészítésre várták. Mindemellett lehetőség adódott fürödni is a felújított borvizes medencékben.

– Az AQUARIUS azon kincsünk ünnepe, amely apránként világhírűvé tud válni az aszályos években. Próbálják egyre inkább értékelni a mi kincsünket, a borvizet! – köszöntötte a megjelenteket Gazda Zoltán, a  Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület munkatársa, aki a rendezvény moderátori szerepét töltötte be.

– Nemcsak borvízforrásairól híres Csíkszentkirály, az ásványvizek hazája, hanem az 1939-ben természetvédelmi területté nyilvánított Borsáros lápról is, melynek faunájában számos jégkorszakbeli növénymaradvány él – emelte ki köszöntőjében Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere, aki ez alkalomból ünnepélyesen átadta az 1892-ben épített, felújított Borsáros népi feredőt rendeltetésének. – Fedezzük fel újból a borvíz kitűnő gyógyerejét, ünnepeljünk együtt, megköszönve a Mindenhatónak, hogy közkinccsé adta számunkra az életet jelentő, felbecsülhetetlen értékű borvizet! – fogalmazott az elöljáró.

Becze István Hargita megyei tanácsos beszédében azt hangsúlyozta, hogy a borvizeiről is híres tud lenni Székelyföld.

– Ma Székelyföld legnagyobb értéke, egyik legfontosabb erőforrása a borvízben rejlik. Azok a helyek, ahol bőven vannak források, felértékelődnek. A két megyei önkormányzat összefogott annak érdekében, hogy a borvizeinknek nagyobb hangsúlyt adjon – mondta Becze István példaként hozva fel többek között a Borvíz útja kezdeményezést és a népi fürdők felújítását.

– Egy olyan hagyomány éled újjá Borsáros fürdőnél, amely gyerekkorunk napjait széppé tette. Egy olyan fürdő, strand, amely gyerekeink számára is büszkeséget fog jelenteni. Ez a fürdő turisztikai vonzerőt jelent, és az ide látogatók, azonkívül hogy megkóstolják borvizeinket, gyógyfürdőt is vehetnek – mondta Tánczos Barna, a Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesület vezetője.

– Ne csak büszkék legyünk arra, hogy itt vannak a legjobb borvízforrások, hanem érezzük is annak gazdasági előnyeit – kívánta a volt mezőgazdasági államtitkár.

A köszöntőbeszédeket követően a csíkszentkirályi, csíkszentimrei, mikóújfalusi és gidófalvi fúvósok koncerteztek. A nap kiemelt mozzanata volt a borvizes palacsintasütő verseny, valamint a benevezett települések ásványvizeinek értékelése – a legjobbnak a Tusnád községi borvizeket találta a zsűri.

kapcsolódó

Hírlevél