XX. Alkotói Ösztöndíj Gálán díjazta az idei év ösztöndíjasait a Communitas Alapítvány Fotó: Kiss Gábor

XX. Alkotói Ösztöndíj Gálán díjazta az idei év ösztöndíjasait a Communitas Alapítvány

Negyven romániai fiatal magyar alkotót részesített ösztöndíjban jubileumi gáláján a Communitas Alapítvány a kolozsvári sétatéri Kaszinóban irodalom, vizuális művészetek, zeneművészet, színház- és mozgásművészet, film, televízió, rádió és multimédia kategóriákban.

Az elmúlt húsz évben az egyre bővülő alkotói kategóriáknak, valamint a támogatások értékének növekedésének köszönhetően 739 erdélyi magyar művész munkáját támogatta az alapítvány.

A gálán jelen volt Markó Béla, az Ösztöndíjbizottság elnöke, aki ünnepi köszöntőbeszédében az alkotói szabadság megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

„Azokat, akik ma megkapják ezt az ösztöndíjat, arra szeretném bíztatni, hogy ne higgyék el egy pillanatig sem azt, hogy fegyverek között hallgatniuk kell a múzsáknak, hogy fegyverek között a kultúrának vissza kell húzódnia. Nincs nagyobb szükség arra, hogy a művész, az író megszólaljon, hogy az alkotó véleményt mondjon, mint akkor, amikor válsághelyzet van, amikor a fegyverek akarják átvenni a vezetést, amikor el akarják fojtani a múzsák hangját, és vissza akarják szorítani a kultúrát”- mondta el Markó Béla.

A tavalyi év vizuális művészetek kategóriában díjazott alkotóinak munkáit, amelyből kiállítás nyílt a helyszínen, Kolozsi Tibor szobrászművész méltatta. Az esemény lehetőséget adott arra is, hogy a 2021-es év irodalmi, zenei, színház- és mozgásművészet, valamint film, televízió, rádió és multimédia kategóriákban díjazottak munkáit is megismerhessék az érdeklődők, ugyanakkor pedig a 20 évvel ezelőtt díjazott művészek irodalmi művei és táncelőadásai is láthatóak voltak.

A gálaműsor alkalmával a közönség megismerhette a Communitas Alapítvány 2022-es díjazottjait is, akik a következők:

Irodalom kategóriában: André Ferenc, Biró Árpád Levente, Burján Kinga, Győrfi Kata, György Alida, Kemenes Henriette, Nagy Zalán, Sánta Miriám.

Film, televízió, rádió és multimédia kategóriában: Budrala Sára, Farkas Ágnes Anna, Kányádi Orsolya, Komesz Szilvia, Nagy Csilla, Sebők Tímea, Szép Zoltán.

Színház- és mozgásművészet kategóriában: Barabási Tivadar, Fehér Balázs Benő, Kiss Tamás, Kónya Ütő Bence, Lőnhárt Csenge, Melles Endre, Moldován Blanka, Román Eszter, Simon Boglárka-Katalin.

Vizuális művészetek kategóriában: Bereczky Sándor, Csákány Erika, Geréb Zsuzsánna, Kovács Kinga, Lokodi Anna-Aletta, Oláh Réka, Pusztai Fruzsina, Ungvári-Zrínyi Kata.

Zeneművészet kategóriában: Bordos Csilla, Hermann Szabolcs, Kobori Andrea, Koszorus Krisztina, Lokodi Emőke, Málnási Zoltán, Máthé Péter, Palkó Csanád Tamás.

A díjazottak egy éven át havi 1,000 lejes támogatásban részesülnek.

kapcsolódó

Hírlevél